Україна не збирається сунути носа у справи ЧФ РФ, але обіцяє його контролювати

Середа, 20 серпня 2008, 20:53

Україна не має наміру втручатися у діяльність та керування Чорноморським флотом Росії, однак наполягає на своєму праві контролювати тих, хто перебуває на її території.

Про це йдеться у коментарі Міністерства закордонних справ України на сайті відомства.

"Українська сторона не ставить під сумнів, що ЧФ РФ підпорядковується своєму головнокомандувачу, ніхто не має наміру втручатися у процес діяльності та керування ЧФ РФ", - зауважує МЗС.

"Водночас, ніхто не може ставити під сумнів і право України контролювати тих, хто перебуває на нашій території", - наголошують у міністерстві.

У повідомленні нагадується, що "тимчасове перебування ЧФ РФ на території України регулюється трьома базовими угодами між Україною та РФ від 1997 року".

"Відповідно до пункту 1 статті 6 угоди про статус та умови перебування ЧФ РФ на території України військові формування ЧФ РФ мають поважати суверенітет України, дотримуватися її законодавства та не допускати втручання у внутрішні справи України", - уточнюють в МЗС.

"Питання проходження ЧФ РФ територіальними водами України, перетину державного кордону України, пересування військових підрозділів флоту територією нашої держави, регулюється саме законодавством України", - наголошують у міністерстві.

"Це випливає з статті 15 угоди про статус та умови перебування ЧФ РФ на території України", - пояснюють у відомстві.

МЗС наголошує, що "Україна повністю дотримується положень базових угод з питань ЧФ РФ і сподівається, що російська сторона також буде дотримуватися відповідних міжнародно-правових норм щодо діяльності російського флоту в Україні, а також законодавства України".

"Жорстка риторика у цьому питанні є контрпродуктивною. Водночас, українська сторона позитивно оцінює готовність керівництва РФ до продовження діалогу з питань перебування ЧФ РФ на території України", - заявляють у відомстві.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування