Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Радбез ООН не підтримав російську резолюцію по Грузії

П'ятниця, 22 серпня 2008, 08:28

Рада безпеки ООН відмовилася схвалити російський проект резолюції по Грузії.

"Поки Рада не готова схвалити будь-яку резолюцію", - заявив постпред Великої Британії при ООН Джон Соерс, додавши, що для ухвалення одноголосної резолюції "потрібно виконати ще більшу роботу".

Як повідомляє у п’ятницю "Reuters", проект був представлений на розгляд Ради безпеки ще в середу, а у четвер, 21 серпня, з`явилася його остаточна версія, яка була запропонована членам Радбезу.

За словами постпреда РФ в ООН Віталія Чуркіна, проект є "повторенням шести принципів", які містяться в тексті мирного договору, складеного раніше президентами Росії і Франції Дмитром Медведєвим і Ніколя Саркозі.

"Що необхідно зробити, так це прийняти цю резолюцію", - відзначив Чуркін, відмовившись при цьому назвати точні терміни внесення проекту резолюції на голосування.

Водночас, як повідомляє "Бі-БІ-Сі", хоча у російському проекті резолюції підтримується шість пунктів мирної угоди підписаної між Москвою і Тбілісі минулого тижня, там немає згадки про негайне виведення російських військ з Грузії.

Як повідомляє кореспондент "Бі-Бі-Сі" в ООН, новий проект РФ засвідчив наскільки далекими є підходи Росії та Заходу до вирішення міжнародних конфліктів. Росія також заявила, що буде утримувати неназвану кількість військ на території Південної Осетії.

На думку західних дипломатів, недоліками російського проекту резолюції є те, що він не згадує пункту про територіальну цілісність Грузії і не вказує точного місця розташування російських військ у майбутньому. Крім того, за їхніми словами, обговорення проекту безглузде, поки Росія повністю не виведе свої війська з Грузії.

"Поки немає ніяких уточнень до цих шести пунктів і немає ознак їх виконання, залишається питання, навіщо Радбезу леліяти щось, що навіть не дотримується", - відмітив заступник постпреда США Алехандро Вольф.

Як відомо, Росія вже двічі відкидала проект резолюції, запропонований Францією. Основною причиною відмови підтримати резолюцію стало те, що в його тексті були відсутні формулювання, які засуджують агресію Грузії відносно Південної Осетії.

УНІАН,

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування