Російському консулу смішно від "масової паспортизації кримчан"

П'ятниця, 22 серпня 2008, 12:07

Консул Генерального консульства Росії в Сімферополі Ігор Корельський стверджує, що оформлення громадянства РФ проходить у звичайному режимі, відповідно до законодавства.

"Чути заяви деяких українських політиків про нібито "масову паспортизацію кримчан" просто смішно. Може хтось уявляє собі, що ми роздаємо російські паспорти всім охочим на вулицях?", - сказав він газеті "Сегодня".

"Оформлення громадянства РФ проходить у звичайному режимі, відповідно до нашого законодавства, і ніяких додаткових інструкцій у частині спрощеного порядку останнім часом з Москви ми не отримували", - заявив він.

"Ті, хто хоче стати громадянином РФ і має для цього підстави, може отримати паспорт без особливих проблем. Для тих, хто живе у Криму - це зробити дійсно простіше, ніж на території Росії", - визнав Корельський.

За словами консула Генконсульства РФ у Сімферополі, у Росії й України немає угод по подвійне громадянство, тому громадяни України, звертаючись із заявою про прийняття російського громадянства зобов'язані надати "документ, який підтверджує звернення заявника про відмову від наявного іншого громадянства або неможливість відмови".

На практиці ця заява у вільній формі в місцевий ДДГІРФО (паспортний стіл) про бажання вийти з громадянства України.

"І отут криється лазівка. Заявнику приходить відповідь про неможливість виходу, тому що процедуру відмови від громадянства можуть оформити тільки в консульстві України в країні, де людина буде жити чи працювати. Але цієї довідки-відписки досить, щоб почати оформлення російського громадянства. Подальшу долю "відмовників" у російському консульстві не відслідковують, тому більшість людей зберігають у себе український паспорт", - говориться в статті.

По ідеї, компетентні органи за кількістю таких заяв можуть оціночно визначити число кримчан, які бажають стати росіянами, якщо така статистика велася з 1992 року. Але точної цифри все рівно не буде, оскільки не факт, що всім заявникам було надане громадянство РФ, зазначає видання.

А свою базу даних – громадян РФ, що стоять на консульському обліку в Криму, як запевнив "Сегодня" консул, російські дипломати по добрій волі ніколи не нададуть у розпорядження компетентних органів України.

Після набуття чинності нового закону про громадянство в травні 2002-го кількість "пільгових категорій" для отримання громадянства значно скоротилося. Раніше на придбання російського громадянства в спрощеному порядку претендували навіть люди, які народилися і проживали в Криму до 1954 року, коли півострів був у складі РСФСР.

Тепер громадянство РФ у спрощеному порядку надається трьом категоріям: 1) тим, у кого один із батьків – громадянин РФ і проживає в Росії; 2) тим, хто був громадянином СРСР і зараз є особою без громадянства; 3) тим, хто є громадянами країн колишнього СРСР і отримав середню спеціальну чи вищу освіту в освітніх установах РФ після 1 липня 2002 року.

Видання зазначає, що ніякої відповідальності за два паспорти на руках за законом немає, а правоохоронні органи ніяких механізмів відстеження порушників не мають.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування