БЮТ думає, що в Балоги є кілька варіантів, як розвалити їх оплот

П'ятниця, 22 серпня 2008, 16:48

Секретаріат президента опрацьовує різні сценарії для ліквідації демократичної коаліції та усунення Юлії Тимошенко з посади прем’єр-міністра.

Про це заявив бютівець Андрій Портнов у коментарі УНІАН.

На думку нардепа, йдеться не лише про ганебні, абсурдні, висмоктані з пальця звинувачення на адресу глави уряду, які прозвучали останніми днями, але й про спроби знайти юридичні шляхи для того, щоб позбутися коаліції".

Портнов уточнив, що йдеться про спільну позицію у питанні конституційності коаліції, яку, на його думку зайняли Секретаріат президента та Партія регіонів на слуханнях у Конституційному суді.

„Заступник глави секретаріату президента України та одночасно – представник Президента в Конституційному Суді Марина Ставнійчук фактично підтримала позицію Партії регіонів, яка намагається довести, ніби коаліції демократичних сил у Верховній Раді не існує", - вважає Портнов, який по даній справі, згідно доручення голови парламенту Арсенія Яценюка, представляє в КС Верховну Раду.

„Така позиція Ставнійчук чітко проявилася у її виступі, виголошеному на засіданні КС 21 серпня від імені президента України", - стверджує нардеп.

В той же час спроби позбутися коаліції приречені на провал, оскільки спільні юридичні позиції, заявлені в КС Партією регіонів та Секретаріатом Президента, є вкрай слабкими і не витримують критики, що стало очевидним за результатами відкритого слухання, виступів сторін та запитань суддів Конституційного суду, - запевнив бютівець.

Портнов вважає, що крапка в цій справі може бути поставлена вже до початку нової сесії Верховної Ради, яка, як відомо, відкривається 2 вересня.

Раніше представник президента у Конституційному Суді України Марина Ставнійчук заявила, що відкидає будь-які звинувачення на адресу секретаріату президента в заангажованості при розгляді у Конституційному Суді справи щодо принципів існування коаліції.

Вона зауважила, що як представник президента, даючи пояснення у Конституційному Суді, вона чітко розуміла, що Конституційний Суд є "судом не факту, а є судом права".

За її словами, з огляду на це, всі пояснення в Суді мають даватися суто формально, сухо, з посиланням виключно на конституційні норми і правове регулювання в цій сфері, правові позиції Конституційного Суду тощо.

Ставнійчук пояснила, що проблеми розгляду подання щодо дієздатності коаліції у ВР полягають у недосконалому формулюванні положень Конституції в частині формування коаліції. Вона нагадала, що ці норми були внесені до Основного Закону у 2004 році.

"Очевидно, що наспіх проведена (конституційна) реформа у 2004 році до певної міри створила проблеми для конституційного регулювання, але при цьому всі норми Конституції є чинними і вони діють", - підкреслила представник президента у КС. На її думку, саме через це й виникають проблеми із застосуванням, що потребують тлумачення КС, норм Основного Закону.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
Усі новини...