У США кажуть, що додаткові гарантії можуть зашкодити Україні

Вівторок, 26 серпня 2008, 10:10

Вимагати зараз офіційних угод, які б засвідчували готовність певних держав захищати суверенітет України у разі потреби, може спрацювати проти України.

Таку думку висловив в інтерв’ю Радіо "Свобода" посол США при НАТО часів президента Білла Клінтона, зараз експерт американської аналітичної корпорації RAND Роберт Гантер, коментуючи заяву президента Віктора Ющенка про те, що Україні потрібні міжнародні гарантії безпеки та територіальної цілісності.

"Вимагати офіційних угод, в яких мовиться, що певні держави готові захищати суверенітет України так, ніби розпочалася нова "холодна війна", може спрацювати проти України. Зараз є лише кілька держав, які готові використати військову силу, щоб захистити Україну. Якщо ж на неї нападуть, що таких буде набагато більше. Тому треба бути дуже обережним і реагувати так, щоб не загострювати ще більше ситуацію", - заявив Гантер.

За його словами, "важливо, щоб інші держави продемонстрували сильну підтримку незалежності України, її демократичного розвитку, а також набагато інтенсивніше розвивали економічні контакти, щоб українське суспільство було заможним".

На запитання щодо того, що президент Ющенко "робить ставку" на НАТО, а прем’єр Юлія Тимошенко в останніх заявах говорить про участь України в європейській колективній безпеці, і чи цей шлях є правильним, Гантер сказав:

"Гадаю, що відносини з ЄС і європейськими державами нині для України найважливіші. Якщо з якоїсь причини, а я в це не вірю, Росія нападе на Україну, то відреагує багато держав, включно зі Сполученими Штатами. Але про це мови нема. І тому не потрібно перебільшувати загрози і грати на побоюваннях людей".

На думку Гантера, "для Росії зараз починати "холодну війну" було б серйозним прорахунком". На запитання, наскільки серйозною є загроза для України, американський аналітик відповів:

"Гадаю, що існує політичний тиск з боку Росії, можливий економічний тиск, щоб спробувати не дати змоги Україні розбудувати відносини з Заходом, але на даний момент я бачу нульову військову загрозу з боку Росії. Росія має бути божевільною, якщо вона на це наважиться".

При цьому найбільшою загрозою незалежності Україні Гантер вважає не Росію чи НАТО, а внутрішню політичну роз’єднаність. "Внутрішня єдність, розвиток економіки, продовження демократичних реформ. Це час, коли українські політики мають зосередитися на розвитку держави, а не на внутрішніх чварах", - наголосив він.

При цьому, коментуючи звинувачення заступника глави секретаріату президента України Андрія Кислинського на адресу Тимошенко у державній зраді та змові з Росією, він сказав: "...Гадаю, що той, хто це зараз робить в Україні, працює проти українських інтересів і української демократії. Від подібних звинувачень виграють лише вороги України".

Гантер також зазначив: "Суть питання відносин НАТО-Україна полягає, по-перше, у бажанні членів Альянсу захищати Україну в разі атаки. А, по-друге, в тому, щоб НАТО і Росія усвідомили, що вони мають розвинути продуктивні відносини для того, щоб у майбутньому європейська система безпека задовольняла всіх".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування