Росія обіцяє захист Абхазії та Південній Осетії

Вівторок, 26 серпня 2008, 19:49

Визнання Росією незалежності Абхазії та Південної Осетії не є викликом Заходу, заявив президент РФ Дмитро Медведєв.

"Ні, звичайно, це не який не виклик, наша осмислена позиція, ми змушені були прийняти це рішення під впливом цілої низки обставин", - сказав президент РФ в інтерв'ю американському телеканалу CNN.

Як відзначив Медведєв, "у плині 17 років Росія намагалася всіляко допомогти відновленню територіальної єдності Грузії на всіх рівнях", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Навіть після визнання як суб'єкта міжнародного права Косово ми не зробили відповідних заяв по Південній Осетії, але ми змушені були визнати їхню незалежність після того, як знову пролилася кров", - заявив президент РФ.

"Вона одного разу вже була пролита президентом Гамсахурдія на початку 90-х років і, на жаль, у 2008 році президентом Саакашвілі", - додав він. Тим самим, упевнений Медведєв, "він знищив будь-які надії на об'єднання осетин, абхазів і грузинів в одну державу".

"Це була єдина можливість запобігти подальшій ескалації конфлікту, запобігти подальшому пролиттю крові, знищенню мирних громадян", - переконаний російський лідер.

Крім того, на думку Медведєва, визнання незалежності Абхазії і Південної Осетії не є наслідком застосування подвійних стандартів у відношенні міжнародного принципу права націй на самовизначення.

"Кожен народ має право на самовизначення - це випливає зі статуту ООН, з відповідних конвенцій з міжнародного права, Гельсінського акту", - пояснив він.

Медведєв нагадав, що народи цих держав визначили свою позицію, провівши референдуми: "Будь-яка інша держава вправі визнати незалежність цього територіального утворення, подобається це комусь чи ні".

На думку президента РФ, ситуації в Південній Осетії й Абхазії можуть бути розцінені так само, як у свій час ситуація в Косово, як свого роду "казус, випадок особливого роду".

При цьому Медведєв відкинув обвинувачення в застосуванні Росією подвійних стандартів у міжнародній політиці.

"Ні, це не подвійні стандарти, ще раз хотів би акцентувати увагу, що кожна держава визначається, визнавати їй якийсь народ як суб'єкта міжнародного права, чи ні", - сказав він.

"На нашу думку, та ситуація, що склалася в Косово, не сприяла і не давала достатніх підстав визнати його як суб'єкта міжнародного права", - підкреслив Медведєв.

Крім того, президент Росії заявив, що Росія надасть підтримку Південній Осетії й Абхазії у випадку нападу на них: "У випадку нападу на них ми надамо їм відповідну підтримку".

"Що ж стосується втручання в якісь інші ситуації, в інші конфлікти, ми цього робити не збираємося", - сказав Медведєв.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News