Росія просить Захід не роздувати новий конфлікт

Вівторок, 26 серпня 2008, 20:59

Президент РФ Дмитро Медведєв призвав країни Заходу не роздувати новий конфлікт із Росією через події навколо Південної Осетії й Абхазії і підтвердив готовність до діалогу з західними партнерами по проблемі ПРО.

Про це Медведєв заявив в інтерв'ю СNN, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Що стосується відносин навколо конфлікту Грузії з Південною Осетією і попереднім конфліктом з Абхазією, то все в руках Заходу, якщо не надувати з цього нового конфлікту. Якщо виходити з прагматичних позицій, то тоді усе буде нормально", - сказав він.

При цьому Медведєв відзначив, що Росія "спокійно і конструктивно" продовжує розмову з західними партнерами на тему ПРО.

"Що стосується ракетних засобів і ПРО, нам, звичайно, не подобається, коли навколо Росії виростають нові бази, з'являються нові ракети", - сказав президент РФ.

"Ми про це неодноразово казали, але навіть у цій ситуації ми ніколи не переривали переговори і завжди казали, що ми готові спілкуватися", - додав він.

За словами Медведєва, "питання тільки в тому, як нам пояснюють, для чого потрібні ці бази".

"За нашими відчуттями, усе це нагромаджується навколо наших кордонів для того, щоб натиснути на РФ. Нам усе це не подобається, але, проте, ми спокійно і конструктивно продовжували і продовжуємо на цю тему розмову", - наголосив президент РФ.

Медведєв відзначив, що "у нас є розбіжності, але вони не фатальні, і якщо не надувати з цього проблему, якщо не намагатися накачати ними нову холодну війну, то цього і не станеться".

Також Медведєв заявив, що Росія не зацікавлена в ускладненні відносин із США і що їй вдасться домовитися з новою американською адміністрацією "по самому широкому колу питань".

"Ми готові працювати з адміністрацією США, яку обере американський народ. Головне, щоб наші американські колеги були прагматиками, щоб вони захищали справжні інтереси американського народу, а не вигадані ідеологічні схеми", - сказав президент.

"І якщо в цьому сенсі буде все в порядку, то я упевнений, що ми зможемо домовитися із найширшого кола питань", - додав він.

Росія, за словами Медведєва, "не хотіла б ніяких ускладнень". "Нам не потрібна "холодна війна" або її "нове видання". Ми хотіли б повноцінних конструктивних відносин з нашими західними партнерами, у тому числі і із США", - заявив президент.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування