Медведєв: "З режимом Саакашвілі ніяких справ мати не будемо"

Вівторок, 26 серпня 2008, 21:21

Росія не буде мати ніяких справ з режимом Михаїла Саакашвілі, заявив президент Росії Дмитро Медведєв.

"З режимом Саакашвілі ніяких справ мати не будемо. Нехай грузинський народ розбирається з його долею", - сказав Медведєв в інтерв'ю телекомпанії Бі-Бі-Сі.

Президент Росії заявив, що Росія не має наміру відмовлятися від плану "Медведєв-Саркозі", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"У жодній мірі ми не відмовляємося від тієї угоди, що була підписана Грузією, Південною Осетією, Абхазією при гарантованій функції Франції, Росії та ОБСЄ", - сказав Медведєв.

"Ці шість принципів свою роль зіграли, у тому числі і шостий принцип. Але ми із самого початку говорили, що дискусії із забезпечення безпеки Південної Осетії й Абхазії будуть містити в собі і питання їхнього статусу. Те, що Росія прийняла рішення визнати ці республіки - це і є розвиток шостого принципу", - пояснив він.

За словами Медведєва, російські миротворці займають позиції на основі колишніх угод. "Що стосується присутності наших миротворців, то вони стоять у тих зонах, що були визначені угодами 1992 і 1994 років, рішеннями змішаної контрольної комісії", - сказав президент РФ.

Крім того, Медведєв заявив, що рішення про застосування збройних сил приймаються в Росії тільки верховним головнокомандувачем, яким є президент країни.

Так він відповів на запитання журналіста, "чи не має в Росії прем'єр-міністр Путін більшого впливу, ніж президент, і хто приймає рішення".

"Якщо вас цікавить, хто приймає рішення із застосування збройних сил, то для будь-якої держави, у тому числі, для Росії було б катастрофою, якби ці рішення приймали кілька людей, приймалися б у якомусь спеціальному порядку", - сказав Медведєв.

"Такі рішення приймає тільки одна людина - верховний головнокомандувач", - додав він.

Також в інтерв'ю Медведєв заявив, що Росія не перешкоджає доставці по Чорному морю гуманітарної допомоги Грузії, хоча разом з нею доставляється зброя.

"Ніякої блокади немає, і американські, і які завгодно кораблі можуть возити гуманітарні вантажі. І те, що американські кораблі возять гуманітарні вантажі - а вони, звичайно, зброю возять - ми нічому не перешкоджаємо", - сказав він.

Медведєв висловився проти розширення НАТО за рахунок Грузії та України. "Нам не подобається, що НАТО підступає до кордонів Росії", - визнав він.

"Що стосується України, то прагнення в НАТО там - під великим сумнівом. Там навіть не було референдуму. Грузія прагне в НАТО на підставі того, що там пройшов референдум, у них є правові підстави. А Україна? Там і референдуму не було", - зауважив Медведєв.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування