РНБО нікому не указ? У Карпатах продовжують вивозити ліс

Середа, 27 серпня 2008, 10:50

У Західній Україні продовжують вирубувати дерева, незважаючи на рішення Ради нацбезпеки про заборону промислової вирубки Карпатських лісів.

Про це пише газета "Сегодня", чий кореспондент спеціально провів день біля в'їзду у Вигодський держлісгосп Свичівського лісництва (Івано-Франківська область).

За його словами, "вранці близько 9 години у лісництво в'їжджає перша група вантажівок зі спеціальним пристосуванням для вантаження лісу в супроводі "УАЗіка", і вже за години дві перші навантажені машини залишають територію лісництва".

Журналісту вдалося зняти на камеру, як територію лісництва залишала машина з логотипом підприємства "Кроно-Україна", але більшість вантажівок, за його словами, узагалі не мають будь-яких упізнавальних знаків.

В Івано-Франківській міліції факт масової незаконної вирубки лісу категорично заперечують.

"Після рішення РНБО (про заборону промислової вирубки лісів у Карпатах) ми поставили пости міліції в чотирьох гірських районах (Долинському, Косівському, Надвірнянському і Рожнятівському), на тих дорогах, звідки зазвичай вивозять деревину - усього 11 постів", - стверджує начальник ЦГЗ УМВС Івано-Франківської області Василь Гультійчук.

"Спорядили їх фотоапаратами - усі підозрілі машини фотографують і фіксують номери. За останній тиждень було два випадки самовільної вирубки лісу. Можливо, у Долинському районі вивозили ліс, зрубаний ще до рішення РНБО", - припустив він.

У "Кроно" виданню підтвердили, що ліс більше не рубають, тільки вивозять. "Адже в рішенні РНБО не зазначено, з якого числа заборонено вивозити ліс. І якби у Верховинському районі дороги до лісів не були б повністю змиті повінню, ми б вивозили ліс, за який уже сплачено", - розповів директор "Кроно" Іван Доманський.

"Ми уже взяли участь у тендерах на закупівлю деревини і заплатили державі чималі гроші за ліс за третій квартал (куб коштує 400-450 грн., ми беремо 300-400 кубів). Тільки через бездоріжжя ми призупинили вивезення лісу", - додав він.

У той же час місцеві жителі таким поясненням не вірять. "Ліс вивозять з гір вночі у величезних кількостях, перевантажують на інші машини", - розповіла жителька села Брошнів Рожнятівського району Івано-Франківської області.

"Там система чітко налагоджена - частина іде міліції, частина "криші" у місцевій владі. Це дуже прибутковий бізнес з високими заступниками, зламати схему дуже складно", - пояснила вона.

Екологи кажуть, що з браконьєрством і незаконною вирубкою при нинішнім законодавстві боротися неможливо. За словами директора Київського еколого-культурного центру Володимира Борейка, зараз близько 30-40% вирубки лісу виробляється браконьєрами. Але навіть якщо браконьєра затримано, йому усе зійде з рук дуже легко.

Після того, як у 2007 році була ліквідована Державна лісова інспекція, оцінити нанесений зловмисниками збиток нікому, а, відповідно, і покарати їх дуже складно.

"Без оцінки збитку людину не можна притягти до карної відповідальності", - пояснює президент ГО "Аквакультура" Володимир Волков.

До того ж, не можна заборонити санітарну вирубку лісів. А під її виглядом, за словами Борейка, незаконно вирубується ще до 30-40% лісу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News