СБУ почала "трусити" Тимошенко

Середа, 27 серпня 2008, 14:30

Служба безпеки України просить Кабінет міністрів надати інформацію та матеріали щодо рішень і дій, які можуть створювати загрозу енергетичній безпеці України.

Відповідний запит СБУ надіслала уряду 22 серпня, повідомила на прес-конференції у Києві у середу начальник прес-служби СБУ Марина Остапенко, інформує УНІАН.

Остапенко повідомила, що запит надіслано в рамках перевірки інформації, викладеної у зверненні секретаріату президента щодо створення загроз державній безпеці України внаслідок дій окремих посадовців уряду.

За словами Остапенко, в цьому запиті містяться такі запитання: зокрема, щодо окремих дій представників уряду щодо невиконання рішення РНБО стосовно переведення нафтопроводу "Одеса-Броди" на проектне (аверсне) використання; розірвання за ініціативи Кабміну в односторонньому порядку угод з компаніями "CBM Oil plc" (Великобританія), "Shelton" (Канада) і "Marathon" (США) та підготовки умов для спільної з ВАТ "Газпром" розробки звільнених вказаними компаніями родовищ; питання щодо загрози втрати Україною контролю над власною газотранспортною системою у разі створення консорціуму за участю російського "Газпрому"; невчасного виконання урядом рішень РНБО, які відповідають національним інтересам, пов’язаним з тимчасовим перебуванням Чорноморського флоту РФ на українській території.

СБУ просить Кабмін надати інформацію та копії документальних матеріалів, рішень та стенограми засідань уряду з низки питань.

Зокрема – щодо невиконання урядом рішень РНБО про невідкладні заходи щодо забезпечення роботи нафтопроводу "Одеса-Броди" за проектним напрямком (від 28.07.08) та про висновки міжвідомчої робочої групи з питань вивчення додержання законодавства при укладанні та виконання угоди з "Венко Інтернешнл ЛТД" (від 30.05.08), а також заходів, що вживаються Кабміном для виконання цього рішення РНБО.

Також СБУ просить надати інформацію стосовно ведення переговорів та наявних проектів по українсько-російським розробкам нафти і газу "без належного урахування економічних інтересів України"; про заходи, які вживаються Кабміном для погашення заборгованості НАК "Нафтогаз України" та забезпечення інтересів держави у підприємствах з газифікації і газопостачання, а також забезпечення безпеки газо- і нафтопроводів України.

СБУ просить Кабмін надати інформацію і щодо ефективності діяльності ДАК "Авіація України" у контексті виконання рішення РНБО про стан виконання державної комплексної програми розвитку авіапромисловості України на період до 2010 року від 30.05.08, а також намагання призначити на керівні посади у провідних національних аеропортах іноземців, що підозрюються у причетності до іноземних спецслужб.

Серед іншого, СБУ цікавиться й причинами відсутності ухвалених урядом підзаконних актів Кабміну, які мали б забезпечити виконання указу президента щодо перетинання державного кордону України військовослужбовцями, військовими кораблями і літальними апаратами ЧФ РФ, який тимчасово перебуває на території України.

У СБУ наголосили, що у разі встановлення ознак протиправних дій, які можуть загрожувати державній та економічній безпеці України, матеріали будуть направлені до Генеральної прокуратури України.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування