Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українські дипломати бачать повне нерозуміння з боку Росії

Четвер, 28 серпня 2008, 10:51

Україна провадила переговори з Російською Федерацією щодо врегулювання діяльності ЧФ в Криму з 1999 року, але Москва ігнорувала усі пропозиції Києва.

Про це в інтерв’ю "Бі-Бі-Сі" розповіла чільний український дипломат – посол України у Словаччині Інна Огнівець, яка брала участь в цих переговорах.

"Ситуація така. Від 1999 року Україна веде з Російською Федерацією переговори саме про порядок пересування кораблів Чорноморського флоту на території України. Але, нажаль, безрезультатно. І зараз, коли виник цей військовий конфлікт (у Грузії), всі ми стали свідками того, до чого може привести ця неврегульованість", - сказала вона.

"Україна висунула законні претензії. Якщо на території нашої держави базується флотилія іноземної держави, яка бере участь у військових діях в якомусь регіоні, то, таким чином, Україна автоматично може бути втягнута в ці військові дії", - зазначила Огнівець.

"І гіпотетично ми можемо передбачити, що в разі розгоряння таких військових конфліктів відповідь тієї країни, проти якої відбувається агресія, може бути така, що вона бомбардуватиме територію, яку орендує Чорноморський флот, а саме територію України. І як Україна має реагувати на це?", - цікавиться вона.

"Але, нажаль, ми бачимо повне нерозуміння з боку Російської Федерації; небажання підписувати відповідні документи, які б врегулювали порядок пересування. Українська сторона змушена була зробити це в односторонньому порядку. Президент України видав відповідні укази. Я сподіваюсь, що якихось ускладнень все ж таки не буде, а Російська Федерація та Україна зможуть дипломатичними шляхами вирішити це питання", - додала дипломат.

На запитання чи розірве Україна угоду з Росією щодо Чорноморського флоту, Огнівець зазначила: "Ця Угода підписана до 2017 року. В ній записано так, що сторони домовляться про порядок використання або порядок пересування. Таким чином переговори, які ведуться, ведуться в рамках цієї угоди".

"На момент підписання тієї угоди треба було все врегулювати тому, що, як показує практика, коли є загальна угода, є певна довіра між партнерами, що вони домовляться. Але проходить час, і вони не домовляються. Потім одна із сторін усвідомлює, що все ж таки вона поспішила, і треба було на початку врегулювати ці питання", - сказала дипломат.

"Що стосується припинення цієї угоди в односторонньому порядку, то ніякої інформації стосовно цього, не було, і скоріше всього, українська сторона буде далі проводити переговори. Не буде ставити питання про розірвання угоди. Якщо буде поставлено питання, то це стане причиною ще більшого нагнітання", - наголосила Огнівець.

"Єдине, що українська сторона однозначно заявила, що після 2017 року російський флот має залишити Чорноморське побережжя України, що Україна немає наміру продовжувати угоду далі. Росія на це відреагувала таким чином, що запропонувала збільшити оплату аренди. Але відповідь вищого політичного керівництва була однозначною, адже мова не йде про гроші, Україна хоче, щоб Росія залишила її територію", - зазначила вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування