Росія веде активні дії з надання свого громадянства у Криму - дипломат

Четвер, 28 серпня 2008, 11:37

Росія веде активні приховані дії щодо надання російського громадянства мешканцям Криму.

Про це заявила в інтерв’ю "Бі-Бі-Сі" український дипломат, посол України у Словаччині Інна Огнівець, яка раніше брала участь у переговорах з представниками РФ щодо врегулювання діяльності ЧФ у Криму.

За словами Огнівець, "невипадково наступною після Грузії може бути Україна".

"Чому? Тому що на протязі багатьох років, починаючи з часів незалежності, ми спостерігаємо таку картину: по-перше, звучать територіальні претензії Росії Україні щодо Криму; а по-друге, ведуться дуже активні дії, які не рекламуються, а приховуються, однак про них відомо Міністерству закордонних справ України, щодо надання російського громадянства мешканцям Криму", - сказала дипломат.

Вона зазначила: "Громадянство Росії дає Російській Федерації можливість в любий момент заявити, що порушуються права так званих "соотечественников". А для цієї заяви достатні елементарні провокації, які ми неодноразово спостерігали в Криму. Навіть такі питання, як спільні навчання НАТО і України, які відбуваються кожного року".

"Подібні навчання раніше відбувалися і з Росією. Однак в Росії заперечень не було, але чомусь в Криму з цього приводу – дуже серйозні протести. Доходило майже до сутичок, коли в готель не пускали учасників цієї програми, створюючи їм фізичні перепони... Українська сторона сприймає це як хуліганство та незаконні дії, але російська сторона вважає це порушенням та утисканням прав громадян Росії. Тому що ці особи, як правило, мають подвійне громадянство, маючи паспорти як України, так і Росії", - пояснила дипломат.

На запитання, що Україна робить для того, щоб Росія не могла давати людям своє громадянство, Огнівець відповіла:

"Ми готували ноти ультимативного характеру про те, що якщо протягом доби - 24 годин - консульська група Міністерства закордонних справ Російської Федерації не покине територію Криму, де вона займається тим, що цілеспрямовано видає паспорти, то ці особи будуть визнані "persona non grata". Це було попередження, на яке російська сторона реагувала, і ці групи моментально виїжджали".

"Це означає, що російська сторона прекрасно розуміла, що вона діє незаконно, що вона немає право цього робити... Але це відбувається й надалі, неофіційно відбувається, час від часу відбувається. Досить важко контролювати цей процес", - визнала дипломат.

Крім того, Огнівець була свідком того, що "під час переговорів по широкомасштабному договору з Російською Федерацією російська сторона просто наполягала, – це був такий ультиматум – що в угоді має бути норма про подвійне громадянство".

"Україні вдалося вивести це питання за рамки переговорів, і в договорі між Україною та Російською Федерацією такої норми немає. Тому я можу однозначно сказати, що Російська Федерація дуже активно використовує інститут подвійного громадянства як політичний інструмент", - заявила дипломат.

"Зараз ми являємося свідками того, що РФ переважній частині південної Осетії надала російське громадянство. [...]. В Україні питання надання російського громадянства громадянам, які вже мають українське громадянство, дуже спірне. Нажаль, переговори з РФ щодо цього питання, які тривають десятиріччя, не дають результатів", - сказала вона.

Огнівець також зазначила, що на звернення України стосовно обміну інформацією про набуття громадянства від Росії "відповіді немає, і дуже важко перевірити це".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування