У НАТО зрозуміли, що цілісність України – це стабільність Європи

Четвер, 28 серпня 2008, 11:58

Країни НАТО відзначають, що суверенітет і територіальна цілісність України є наріжним каменем загальноєвропейської безпеки і стабільності.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ України Костянтин Єлісєєв після засідання комісії Україна-НАТО, що відбулося в Брюсселі на рівні послів країн-членів альянсу, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

На питання, чи обговорювалися під час засідання комісії можливі гарантії безпеки для Києва, з огляду на той факт, що існує думка про те, що Україна і Молдова можуть стати черговими цілями Росії, заступник міністра сказав:

"Найнадійнішими гарантіями безпеки України і її територіальної цілісності будуть тільки тоді, коли ми станемо членами НАТО".

"Доти, поки ми не є членами альянсу, питання нашої національної безпеки і територіальної цілісності будуть тільки предметом політичних дискусій", - заявив Єлісєєв.

"Нам потрібні реальні конкретні гарантії. Ці гарантії станом на сьогодні може дати тільки одна організація безпеки - це НАТО", - додав він.

Єлісєєв висловив думку, що ситуація в Грузії наблизила дату запрошення України до Плану дій щодо членства в НАТО.

"На мій погляд, зараз йде чітке усвідомлення, насамперед, так званими скептиками, серед держав - членів НАТО про те, що Україна не може залишатися безстроково у вакуумі безпеки", - сказав дипломат.

"Безпека і стабільність на території України повинні бути забезпечені. Саме тому я оптимістично дивлюся на наше приєднання до ПДЧ", - пояснив він.

Разом з тим, Єлісєєв вважає, що "у сухому залишку, успіх або не успіх цієї справи залежить винятково від України".

"Від того, як нам вдасться найближчим часом виконати зобов'язання, що ми взяли в контексті забезпечення політичної стабільності, проведення економічних реформ, реформ у сфері оборони, у сфері безпеки та інших", - підкреслив він.

Єлісєєв повідомив, що в ході засідання, на якому розглядалося питання забезпечення безпеки і стабільності в Євро-атлантичному регіоні, він поінформував про українське бачення розвитку ситуації в Грузії і про вплив поточних подій на регіональну безпеку в цілому.

Крім того, послам НАТО були представлені українські ідеї щодо забезпечення можливостей виконання мирного плану.

"Держави - члени альянсу вітали активну й ініціативну роль України в контексті врегулювання конфлікту в Грузії. Вони були приємно вражені фактами надання гуманітарної допомоги грузинському народу", - додав Єлісєєв.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...