У Росії вважають, що моряки ЧФ не повинні виконувати порядки України

Четвер, 28 серпня 2008, 14:56

Президент РФ Дмитро Медведєв заявив про пріоритетність міжнародних угод перед рішеннями місцевої влади в питаннях, що стосуються діяльності Чорноморського Флоту РФ, що базується в Україні.

Про це він заявив на прес-конференції, відповідаючи на запитання журналістів, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Президент відзначив, що існує спеціальна угода про флот, "у рамках якої і вирішуються будь-які питання". "Усяка міжнародна угода має більше прав, ніж укази місцевої влади", - підкреслив Медведєв.

Він також заявив, що "російський флот є частиною Збройних сил і підкоряється Верховному головнокомандувачу". "Все інше - це емоції, і я їх не хочу коментувати", - сказав президент РФ.

У свою чергу колишній перший заступник головкому ВМФ РФ адмірал Ігор Касатонов вважає, що ЧФ РФ не повинен дотримуватися вимог постанов українського уряду про новий порядок перетину держкордону України, оскільки цей документ порушує міжнародні норми.

"Постанова Кабінету міністрів - це внутрішній акт України. До нього потрібно ставитися з повагою, але наші моряки не повинні виконувати вимоги української сторони", - сказав адмірал.

За його словами, питання про новий порядок перетину кордону кораблями, літаками і військовослужбовцями ЧФ має бути винесено на обговорення спільної російсько-української комісії з ЧФ.

"Тільки комісія може вирішити, чи прийнятні вимоги чи ні. Якщо ні, то питання має бути винесене для обговорення на вищий рівень", - відзначив Касатонов.

Він заявив, що дана постанова уряду України суперечить світовій юридично-правовій практиці. "Це - порушення міжнародних норм. Вона йде в розріз з досягнутій між двома країнами в 1997 році угоді", - сказав адмірал.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування