Росію не підтримали навіть азіатські сусіди

Четвер, 28 серпня 2008, 17:02

Учасники самміту Шанхайської організації співробітництва (ШОС) у Душанбе не підтримали визнання Росією незалежності Південної Осетії й Абхазії.

У підсумковому документі саміту немає жодного слова про визнання Москвою Південної Осетії й Абхазії, зате є слова, що країни організації підтримують "територіальну цілісність" держав, пише Газета.Ру.

"Держави-члени ШОС висловлюють глибоку стурбованість у зв'язку з напруженням в південно-осетинському питанні і закликають відповідні сторони шляхом мирного діалогу вирішувати існуючі проблеми, докладати зусилля до примирення і сприяння переговорам", – йдеться в Душанбінській декларації.

Також учасники саміту ШОС "вітають схвалення 12 серпня в Москві шести принципів врегулювання конфлікту в Південній Осетії і підтримують активну роль Росії в сприянні миру і співробітництва в даному регіоні".

Силові дії в зоні конфлікту лідери країн засудили, зауваживши, що це "шкодить комплексному врегулюванню локальних конфліктів, усебічне вирішення існуючих проблем можливе тільки при повному врахуванні інтересів усіх сторін при їх залученні в процес переговорів, а не ізоляції".

Країни, що брали участь у саміті (ШОС), не заявили ні слова про визнання Південної Осетії й Абхазії. Але при цьому дії Росії під час військового конфлікту в Південній Осетії одержали якусь обережну підтримку.

Участь у засіданні в Душанбе приймали постійні члени організації (Росія, Казахстан, Китай, Киргизія, Таджикистан і Узбекистан), як спостерігачі у саміті брали участь Індія, Іран, Монголія і Пакистан. Також у Душанбе була присутня делегація з Афганістану.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News