Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Захід не хоче починати "серйозну бійку" з Росією

П'ятниця, 29 серпня 2008, 11:40

Директор Німецької ради із зовнішньої політики, політолог Олександр Рар заявляє, що Захід не має наміру починати "серйозну бійку з Росією" через ситуацію з Грузією і Південною Осетією.

"Рішення про застосування чи не застосування санкцій стосовно Росії буде виноситися в понеділок на самміті в Брюсселі, що буде проводитися під егідою французького президента", - зазначив він, пише газета "Дело".

За словами Рара, "усі чекають, щоб Росія до понеділка вивела свої війська з окупованої частини Грузії і залишила б їх на тій лінії, на якій вона їх може тримати – між Південною Осетією і Грузією; якщо цього не відбудеться, то ситуація може нагнітатися".

"У Заходу немає наміру через (президента Грузії) Саакашвілі чи Південну Осетію починати серйозну бійку з Росією. Поки ще більшість європейців у плані конфлікту з Росією залишаються на м'якому рівні ", - сказав він.

"Але все-таки ситуація буде залежати і від поведінки Росії у Грузії. Чи буде вона нарощувати військову присутність на самій території Грузії, чи буде вона руйнувати порт у Поті", - зазначив Рар.

Німецький експерт зазначив: "Я не виключаю, що будуть санкції, але водночас Європейський Союз досить слабкий у цьому відношенні. Російські політологи праві, коли говорять про те, що в Росії не бояться санкцій Євросоюзу".

"Економіка взаємозалежна, і ніхто не буде порушувати економічні зв'язки, що були вибудовані за останні роки, тому дуже великих санкцій проти Росії, я думаю, проводити не будуть. Санкції можуть застосовуватися тільки в тих сферах, які не будуть шкодити західним інтересам", - гадає Рар.

"Захід не буде відмовлятися від російських нафти і газу, воювати чи створювати нові інструменти проти Росії теж ніхто не збирається. Я думаю, що будуть застосовуватися моральні, а не економічні санкції. Якщо починати застосовувати економічні санкції, то можна собі нашкодити", - вважає він.

За словами політолога, "можливо, скажуть, що будуть створені особливі відносини з Україною і Грузією, скажуть, що не будуть півроку вести переговори з продовження партнерства і співпраці, можуть почати голосно заявляти, що в Росії можуть відібрати право на проведення Олімпіади в Сочі, почнуться розмови про те, що Росії немає місця в "Великій вісімці" і що її треба перетворити у "Велику сімку".

"Усі розуміють, що Росія – це країна, яка дуже дорожить своїм іміджем на міжнародній арені. Виштовхування Росії з "Великої вісімки", з інших міжнародних організацій? Так, про це будуть думати. І, звісно, питання віз. Будуть посилювати візовий режим, що буде дуже відчутно для мешканців Калінінграда при переїзді в основну частину країни. Я думаю, що будуть саме такі санкції. Але я не думаю, що це серйозно вдарить по Росії", - сказав Рар.

"Я не знаю, як Саакашвілі міг сподіватися на прямий захист. Досить наївно думати, що тепер Захід піде воювати з Росією, розв'язувати гарячу війну з Росією за досить спірні де-факто території, які Грузія ще 20 років тому втратила. Ніхто не кине Саакашвілі зовсім, але і воювати з Росією ніхто не хоче", - заявив директор Німецької ради з зовнішньої політики.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:12
У Білому домі розповіли, чому США передали Україні ракети ATACMS ще у березні
22:48
Салліван: Через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку
22:35
відеоУльтраправий політик випустив у Європарламенті голуба, побажавши "миру" Україні та Росії
22:25
оновленоУкраїнські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ 
22:09
фото, відеоУ Миколаєві через невідому вибухівку запалали авто: п′ять рятувальників постраждали
22:01
Під парламентом Грузії знову протестують проти закону про "іноагентів"
21:54
Економічні новини 24 квітня: справа Сольського, ТРЦ "Гулівер" хочуть передати в управління АРМА
21:42
Україна і Португалія почали переговори про гарантії безпеки
21:33
Усіх абонентів у Києві, Одесі та Хмельницькому заживили, у Харкові діють обмеження – Міненерго
21:22
Єврокомісар вважає, що вступ України в ЄС не спричинить значних фінансових проблем
Усі новини...