Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У ЄС думають про санкції для Росії. Польща приготувалася "рятувати" Україну

П'ятниця, 29 серпня 2008, 13:37

Країни Євросоюзу обговорюють два проекти резолюції у відношенні Росії через події в Грузії – польський, який передбачає введення максимально жорстких заходів, і більш м'який італійський, у якому міститься лише обтічна критика.

Про це пише російська газета "Комерсант" із посиланням на свої дані.

Як відомо, глава МЗС Франції Бернар Кушнер заявив 28 серпня, що 1 вересня на самміті ЄС у Брюсселі Євросоюз може ввести санкції проти Росії.

"Розглядаються санкції, а також інші заходи", - сказав Кушнер, зазначивши, що він ніяких санкцій не пропонував і "Франція не зацікавлена в припиненні відносин із Росією", однак "деякі країни вже зажадали їх (санкцій) уведення".

За інформацією газети, "м'який" варіант проекту резолюції містить вимогу вивести російські війська з території Грузії, у тому числі з Поті і буферних зон. Крім того, відповідно до цього варіанта, ЄС вимагатиме від Росії гарантій того, що її нинішня лінія поведінки стосовно Грузії не буде застосована до інших країн.

У "жорсткому" варіанті резолюції йдеться про введення фінансово-економічних санкцій. Так, ЄС може рекомендувати великому бізнесу скоротити обсяг фінансових вкладень у Росію, визнавши російський ринок нестійким і повним ризиків. Ще одна пропозиція – ввести обмеження на певний список експортованих із РФ товарів (сталь, алюміній і добрива). Нарешті, ЄС може порадити європейським банкам не перекредитовувати російські банки й компанії.

Щоб обговорити можливі санкції, президент Польщі Лех Качинський у четвер відвідав Таллін, де провів переговори з трьома президентами країн Балтії. Крім загальної лінії поведінки щодо Росії, президенти обговорювали зміну політики на українському напрямку.

Видання відзначає, що багато європейських лідерів дотримуються думки, що саме Україна може стати новою жертвою Росії.

За повідомленням польських ЗМІ, у Варшаві вже розроблено план під робочою назвою "Врятуймо Україну!". Відповідно до нього ЄС повинен дати Києву статус особливого партнера і ввести режим вільної торгівлі. Крім того, пропонується надати економічну допомогу й особливий статус Грузії й Азербайджану.

Джерело "Комерсанта" у європейських дипломатичних колах, підтвердивши факт обговорення двох варіантів резолюції, повідомило, що в даний час саме Франція є посередником між країнами, які виступають за різні підходи до Росії, і саме відомство Кушнера відповідатиме за вироблення фінального компромісного тексту.

Тим часом постпред Росії в ЄС Владимир Чижов висловив сумнів у тому, що на самміті 1 вересня буде ухвалено рішення про санкції щодо РФ. "Однак якщо це станеться, то завдасть більшої шкоди Євросоюзу, ніж Росії", - заявив дипломат.

За дні, що залишилися до самміту, Москва розраховує провести роботу з низкою своїх європейських партнерів, переконавши їх схилитися до обтічних формулювань і утриматися від санкцій, пише газета.

Найбільш щільні переговори можуть вестися з основними потенційними союзниками – Німеччиною, Італією, Іспанією, Францією та Фінляндією. В обмін на підтримку Москва може запропонувати їм зміну своєї позиції по Ірану й економічні преференції. Крім того, Росія може грати на протиріччях у Польщі між президентом Качинським і прем'єром Дональдом Туском, говориться в статті.

Джерело газети, близьке до Кремля, визнало, що в Москві очікують європейських санкцій – зокрема, за його словами, серед країн ЄС майже не викликають суперечок два заходи: припинення переговорів по угоді про партнерство і співробітництво (УПС) і можлива активізація зусиль із диверсифікації постачань енергоресурсів у Європу.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування