Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Ющенка готуються до економічно важкого року

П'ятниця, 29 серпня 2008, 14:45

Наступний рік буде складним для української економіки.

Таку думку висловив заступник голови секретаріату президента Олександр Шлапак, коментуючи ініціативи президента до бюджету 2009 року.

"Наступний рік буде складним для української економіки, і ми повинні бути готові до цього. Мова йде не тільки про зростання цін, зокрема на газ. Не найкраща ситуація для наших базових експортерів, враховуючи зниження цін на метали", - зазначив Шлапак..

"Тому дуже амбітною є мета досягти хоча б 5% росту ВВП. Друга амбітна мета – зменшити інфляцію. Бажано було б, щоб вона вимірювалася однозначною цифрою. На думку президента, уряду треба буде над цим попрацювати", - зазначив заступник голови секретаріату президента.

Для цього, Шлапак радить зменшити індекс цін виробників, принаймні до 15%.

За його словами, президент також наполягає, щоб дефіцит бюджету був не більше 2%, а бажано і менше, близько 1%. "Це дозволить нам збільшити доходну частину бюджету десь на 27%. Це і буде той ресурс, який буде запропонований до розподілу", - пояснив Шлапак.

Крім того, Ющенко має, за словами Шлапака, дві "категоричні" соціальні вимоги до бюджету-2009.

"Перша з них - мінімальні стандарти мають бути розраховані виходячи з реальної інфляції. Щоб не було такого, як цього року, що через неправильний розрахунок, наші пенсіонери недоотримають серйозні кошти. Друге - номінальні доходи наших громадян мають бути вищими інфляції", - заявив Шлапак.

Крім того, президент наполягає, щоб значні кошти бюджету були направлені на інвестиційні проекти – закупівлю нових видів озброєнь (5 мільярдів), підготовку Євро-2012 (5,6 мільярда), розвиток енергетичних проектів (добудова Дніпровської ГЕС та аверс "Одеса-Броди", будівництво комплексу з переробки зрідженого газу).

"Четвертий пріоритет – це розпочати програму доступного житла. Більш як рік існує указ президента, проведена колосальна підготовча робота, підготовлені порядки фінансування. Необхідно втілити її в життя з бюджетом 2009 року", - сказав Шлапак.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування