Тимошенко "нацькувала" на Ющенка своїх друзів-євродепутатів

П'ятниця, 29 серпня 2008, 18:04

Депутати Європарламенту від групи народних партій Чарльз Теннок (Великобританія) та Ельмар Брок (Німеччина) закликають президента Віктора Ющенка помиритися з прем'єр-міністром Юлією Тимошенко для збереження територіальної цілісності України.

Про це депутати заявили, коментуючи заяву заступника глави секретаріату президента Андрія Кислинського щодо зв'язків Тимошенко із керівництвом Росії, повідомляє УНІАН із посиланням на прес-службу групи народних партій Європарламенту.

"Це обвинувачення є безпідставним й, очевидно, є спробою дискредитації прем'єр-міністра", - заявив Теннок. Він зазначив, що настав час для того, щоб Ющенко залишив у стороні свою ворожнечу з прем'єр-міністром.

Коментуючи заяву Кислинського щодо того, що зв'язки Тимошенко з російськими лідерами підтверджуються недостатністю підтримки нею Грузії під час останнього конфлікту, депутат висловив розуміння того, що Ющенко з почуття солідарності зі своїм другом президентом Грузії Михаїлом Саакашвілі відчував потребу поїхати до Тбілісі для висловлення своєї підтримки.

Водночас, зауважив Теннок, заява президента щодо попередження повернення російських кораблів до Севастополя виходила за рамки його повноважень.

"Прем'єр-міністр Тимошенко обрала іншу стратегію, стратегію збереження "холодної голови" під час кризи. Український прем'єр, яка особисто є об'єктом міжнародного ордеру на арешт, виданого Росією, знає дуже добре, що Україна повинна уникати нерозумних провокацій проти свого могутнього сусіда", - сказав депутат.

Він також порівняв спокійну поведінку Тимошенко з поведінкою канцлера Німеччини Ангели Меркель, яка зберігала жорсткий, але виважений тон у своїх зусиллях стримати російські реваншистські інстинкти.

При цьому євродепутат висловив переконання, що Україна має бути особливо обережною у питаннях збереження як територіальної цілісності, так і національної єдності, особливо враховуючи наявність замороженого конфлікту в Придністров'ї, а також те, що 30% громадян України представляють російськомовну спільноту.

У свою чергу, Брок зазначив, що Ющенко, як "батько нації та гарант її суверенітету і безпеки" повинен забути про політичні розбіжності з Тимошенко для консолідації прозахідної правлячої коаліції.

"Ющенко у цей час кризи мав би зараз заборонити говорити всім тим у своїй адміністрації, хто, як пан Кислинський, намагаються заробити дешеві додаткові бали в суперечці з Тимошенко напередодні виборів 2010 року", - заявив депутат.

Як відомо, євродепутати Теннок і Брок вже неодноразово висловлювалися на підтримку Тимошенко. У травні 2008 року вийшла стаття за їхніми підписами, в якій критикувався Ющенко. Як виявилося в результаті розслідування, проведеного секретаріатом президента, вона готувалася за участі віце-прем'єра Григорія Немирі.

Водночас у прес-службі Немирі "Українській правді" спростували факт, що він брав участь у підготовці статті Теннока і Брока.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування