"Наша Україна" почала підготовку до виборів

Середа, 10 вересня 2008, 10:07

З урахуванням можливого створення більшості без фракції "НУ-НС" у партії "Наша Україна" почалася активна підготовка до дострокових парламентських виборів.

Про це газеті "Комерсант-Україна" у режимі off-records повідомив один із членів НУ.

За інформацією газети, на зустрічі президента Віктора Ющенка з президією партії "Наша Україна" (НУ) і керівниками її регіональних організацій у понеділок обговорювалися три можливих сценарії розвитку політичної ситуації: повернення до формату демкоаліції БЮТ і НУНС, перехід в опозицію до коаліції БЮТ і Партії регіонів, участь у позачергових парламентських виборах.

Як пише газета, підтвердженням того, що НУ вибрала саме останній сценарій, є насамперед активізація регіональних партійних організацій.

Водночас, видання зазначає, що з першої п'ятірки блоку "НУ-НС" на останніх парламентських виборах знову опинитися в списку НУ може тільки лідер партії В'ячеслав Кириленко.

Як відомо, під першим номером у списку "НУ-НС" йшов лідер "Народної самооборони", нинішній глава МВС Юрій Луценко. Але представники "Самооборони" заявили газеті, що у випадку дострокових виборів НС не має наміру входити в блок з НУ.

"Думаю, такого формату і не буде. "Самооборона" і її лідер надто багато побили горщиків у блоці, особливо за останній тиждень. Такі різкі рухи і заяви лідера "Самооборони" відрізають більшій частині "Самооборони" шлях на вибори разом із "Наший Україною", - вважає один із лідерів НС Тарас Стецьків.

У той же час, він вважає, що сенсу в самостійній участі у виборах немає, тому що "Самооборона" практично цілковито поховала свій рейтинг і свій імідж". Оптимальним для НС у партії називають блокування з БЮТ. "Так, швидше за все ми, дійсно, приєднаємося до Юлії Тимошенко. В усякому разі, не виключаємо такої можливості", - заявило виданню високопоставлене джерело в НС.

У БЮТ поки не можуть однозначно відповісти, чи готові вони прийняти у свої лави "Самооборону". "Вони висловлюють свій інтерес: для них приєднання до БЮТ у випадку дострокових виборів – гарантія проходження з високим відсотком", - упевнений заступник голови фракції БЮТ Олег Білорус.

Що стосується голови Верховної Ради Арсенія Яценюка, що був третім у списку "НУ-НС", за інформацією "Комерсанта", останній тиждень він провів в активних переговорах про своє політичне майбутнє.

Джерела в "Нашій Україні" стверджують, що президент Віктор Ющенко зажадав від В'ячеслава Кириленка докласти максимум зусиль для того, щоб нинішній спікер погодився залишитися в списку. Тим часом джерела видання заявляють, що Яценюк категорично відмовляється входити до складу "Нашої України" і всерйоз задумався про створення власного політичного проекту.

Про власний політичний проект нібито подумує й Анатолій Гриценко (№4 у списку "НУ-НС"). Він заявив виданню, що знову в першу п'ятірку блоку "НУ-НС" він не увійде.

Свою партію вже має і №5 списку "НУ-НС" Микола Катеринчук. За його словами, союз з НУ можливий, але тільки якщо він отримає запрошення особисто від президента Віктора Ющенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування