Російська газета: Україна інструктувала грузинських військових

Середа, 10 вересня 2008, 12:13

Україна в останні роки здійснила масові поставки озброєння і військової техніки в Грузію, українські інструктори займалися навчанням грузинських військових.

Про це повідомляє в середу російська газета "Известия" з посиланням на дані, якими вона володіє.

"Аналіз військово-технічного співробітництва Києва і Тбілісі показує: Грузію озброювали і її армію навчали проти єдиного супротивника - Росії", - говориться в статті.

"Грузії в планах США була, та й як і раніше відведена роль "майданчика", з якого будуть нанесені ракетно-бомбові удари по Ірану. Саме українці створювали систему контролю повітряного простору для ПВО Грузії", - пише газета.

"У її склад входять командний пункт у Тбілісі і вісім радіолокаційних станцій, а також один радіолокаційний комплекс "Кольчуга" у складі трьох станцій пасивної радіолокації", - пише газета.

За її даними, до моменту початку агресії Грузії проти Південної Осетії система була змонтована і цілком адаптована до бойових умов, керувалася українськими розрахунками.

Формально військово-технічне співробітництво України з Грузією почалося ще до приходу до влади Віктора Ющенка і Михайла Саакашвілі.

У 1998 році на основі домовленостей про розподіл Чорноморського флоту СРСР Україна передала Грузії ракетний крейсер "Матка" (зараз він називається "Тбілісі") і два вітрильних катери типу "Стінка" (один з них "пішов" у ВМФ Грузії і зветься "Батумі", інший - залишився безіменним і тепер служить у складі берегової охорони прикордонної поліції).

Крім того, у 1998 році Україна поставила в Грузію 10 учбово-бойових літаків Л-29 "Дельфін".

Як відзначає газета, по-справжньому серйозні відносини між Тбілісі і Києвом розгорнулися після 2004 року, коли Ющенко став президентом України, а Саакашвілі - Грузії.

У 2006-2007 роках Грузія ініціювала переговори про продовження співробітництва у відновленні системи протиповітряної оборони. "У результаті система ПРО Грузії стала однією з найефективніших на пострадянському просторі", - пише газета.

Торік Україна стала головним постачальником військової техніки й озброєнь у Грузію. Про це свідчать дані зі звіту про міжнародну торгівлю товарами військового призначення в 2007 році, опублікованого ООН.

У 2007-м на озброєння грузинських військових надійшло 74 танка Т-72 переустаткованих під стандарти НАТО. Вартість одного складає в середньому $1 млн. Усього торік, на думку експертів, Київ міг заробити на озброєнні Тбілісі більш $100 млн. У цілому ж за увесь час співробітництва Україна, за різними оцінками, заробила від $600 млн до $1 млрд.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування