Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У ЄС зрозуміли: Надії Києва розбиті - але він має оцінити

Четвер, 11 вересня 2008, 09:23

Представники Євросоюзу вважають, що надії України щодо ЄС після саміту Україна-ЄС у Парижі – розбиті.

"Надії Києва щодо ЄС розбиті", - пише кореспондент британського часопису "The Financial Times" у Парижі Тоні Барбер, передає "Бі-Бі-Сі".

Він пише, що Європейські лідери у вівторок, 9 вересня, відмовились запропонувати Україні чіткий шлях до членства у ЄС, і таким чином розчарували українських офіційних представників, які сказали, що організація втратила золоту нагоду стабілізувати її східні кордони та заохотити політичні та економічні реформи в Україні.

Часопис нагадує, що в комюніке після самміту, де говориться про тісніші зв’язки між Києвом та ЄС, немає такої важливої згадки як "перспектива членства".

Натомість тепер, пише видання, Україна має радіти з угоди про асоціацію з ЄС.

Угода, яка для Балканських країн, таких як Албанія, Македонія та Сербія, є першим кроком на шляху до членства, щодо України таких перспектив немає.

"Financial Times" твердить, що президент України Віктор Ющенко угоду про асоціацію привітав, давши чітко зрозуміти, що він не відмовляється від надії, що Україна таки колись стане членом блоку.

Угоду підписуватимуть приблизно через рік, але, видання пише, що деякі представники української делегації вже заявили, що їхній уряд обережно поставиться до підписання угоди, щоб в деяких європейських столицях це не розцінювали як офіційну згоду Києва на статус, який взагалі не передбачає членства.

Часопис цитує французького президента, який також привітав результати самміту. "Ця угода не закриває дверей, і можливо відкриває деякі нові двері", - сказав Ніколя Саркозі.

Схожі невтішні для України висновки і на сторінках іншого часопису "Times". Часопис пише, що якщо українська делегація і була розчарованою угодою про асоціацію, то вона хотіла надто багато якраз через тиждень після чергової політичної кризи.

"Times" також пише, що Україна повинна оцінити те, що їй запропонували, і головними плюсами стануть тісніші торгівельні зв’язки з ЄС і згодом навіть безвізовий режим. І це, на думку видання, найбільше, на що наразі може сподіватись Україна.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування