Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія звинувачує Україну в "недружній політиці"

Четвер, 11 вересня 2008, 09:59

Росія розцінює політику, яку проводить останнім часом українська влада, як недружню щодо РФ, але сподівається, що Договір про дружбу, співпрацю й партнерство 1997 року буде продовжений на наступні 10 років.

Про це говориться заяві МЗС Росії про російсько-українські відносини.

"Змушені констатувати, що останнім часом українська влада проводить політику, яку не можна оцінити інакше як недружню щодо Росії", - заявляє МЗС РФ.

На його думку, "особливо яскраво це проявилося в зв'язку з агресією Грузії проти Південної Осетії". "Ми не почули слів жалю і співчуття в зв'язку з загибеллю мирних жителів Цхінвала і російських миротворців. Навпаки, президент України намагався покласти провину за кровопролиття на Росію. При цьому в Києві завзято замовчують той факт, що своїми постачаннями важкого озброєння грузинській армії українська сторона несе частку відповідальності за пролиту кров", - заявляє МЗС РФ.

"Офіційний Київ продовжує курс на прискорений вступ до НАТО, що суперечить духу Договору 1997 року й інтересам безпеки Росії. Причому робиться це усупереч волі українського народу. Невипадково керівництво країни не хоче виносити це питання на загальнонаціональний референдум", - упевнені в Росії.

Крім того, у МЗС РФ "викликає серйозну занепокоєність постійне мусирування українськими представниками питання про терміни перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України".

"Починаються спроби ускладнити його (ЧФ) діяльність. Це завдає шкоди атмосфері наших відносин і підриває хід нормального переговорного процесу зі взаємоприйнятного вирішення всіх питань життєдіяльності флоту на основі відповідних російсько-українських угод. З'являються навіть натяки на можливість дострокового одностороннього розриву цих угод", - говориться в заяві.

Між тим, у МЗС РФ переконані, що "перебування російського Чорноморського флоту в Криму є стабілізуючим чинником як у відносинах між Росією й Україною, так і в контексті регіональної стабільності".

"Стурбованість викликає порочна практика офіційного Києва з заборони на в'їзд на Україну російським депутатам, видним політикам, усупереч домовленостям, які були раніше", - говориться в заяві.

"Чимало негативних явищ накопичилось у гуманітарній сфері. Йдеться про спроби української влади переглянути в антиросійському дусі нашу спільну історію, героїзувати посібників фашизму. Ущемляються права російськомовного населення України, проводиться цілеспрямована лінія на витиснення російської мови з громадського життя країни, науки, освіти, культури, засобів масової інформації", - стверджує МЗС РФ.

За його словами, "подібна політика офіційного Києва веде до погіршення двосторонніх зв'язків і викликає в Росії серйозну стурбованість".

"Усвідомлюючи свою історичну відповідальність за долю російсько-українських відносин і прагнучи зміцнювати дружні зв'язки з українською державою, ми виходимо з того, що Договір 1997 року буде продовжений на наступні десять років", - заявляє МЗС РФ.

"Сподіваємося, що мудрий народ України, усі здорові політичні сили країни не допустять погіршення зв'язків з Росією, зроблять усе можливе для встановлення між нашими країнами відносин реального стратегічного партнерства в повній відповідності з цілями і принципами Договору 1997 року і з повним урахуванням обставин його набуття чинності", - додає відомство.

Як відомо, до 1 жовтня Росія й Україна мають визначити підходи до подальшої долі Договору про дружбу, співробітництво і партнерство.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування