Ющенко хоче підключити цілу Академію наук до повені і свого дітища

Четвер, 11 вересня 2008, 11:49

Президент Віктор Ющенко запропонував президенту НАНУ Борису Патону активно залучити академію до вивчення причин повені у Західних областях та внести пропозиції щодо способів запобігання таким природним катастрофам.

"Без Національної академії наук ми правильної відповіді не знайдемо. При чіткій ясній позиції Академії наук ми могли б багато чого зробити через РНБО, уряд, парламент", – вважає президент.

Під час зустрічі Ющенка та Патона було обговорено фінансову підтримку наукових досліджень та мотивацію українських учених, повідомляє прес-служба глави держави.

Ющенко заявив про готовність збільшити фінансування української науки у державному бюджеті 2008 та 2009 років. Він наголосив, що недостатня бюджетна підтримка забирає можливості розвитку наукового потенціалу.

Так, за останні роки в Україні фактично не було впроваджено жодної інновації загальнодержавного масштабу, а ті, що були реалізовані, – носили, як правило, локальний характер, не виходячи за межі окремих виробництв, продовжує знижуватися питома вага інноваційно-активних підприємств.

Президент також вважає, що внесок фахівців та установ НАН стане цінним при розробці наукової концепції Культурно-мистецького та музейного комплексу "Мистецький арсенал".

Ющенко повідомив, що має намір врегулювати деякі проблеми розвитку української науки. Найближчим часом буде підписано указ "Про додаткові заходи щодо розвитку наукової і науково-технічної діяльності Національної академії наук України".

Цей документ передбачатиме розроблення та затвердження державних програм стосовно розвитку новітніх технологій, проведення перспективних для України наукових досліджень за пріоритетними напрямами природничих, суспільних та гуманітарних наук.

Також ним передбачається розвиток організаційної та матеріально-технічної бази НАН, удосконалення механізму стимулювання праці працівників академії, зокрема, підвищення на 30% розмірів посадових окладів науковців, збільшення стипендій аспірантам та докторантам, їх стажування у провідних закордонних наукових та навчально-наукових центрах.

Крім того, указом передбачатиметься закупівля НАН унікального імпортного наукового обладнання безпосередньо у виробника за переліком, що затверджується президією НАН, забезпечення учених, у тому числі й молодих, житлом, розвиток інформаційних мереж, створення належної поліграфічної бази академії, надання НАН окремих повноважень з управління у галузі вищої освіти.

Окрім того, президент під час зустрічі нагадав про ювілейну дату, яку цього року святкуватиме НАН: 90 років тому за сприяння уряду Гетьмана Павла Скоропадського було засновано Академію наук України. У складі НАН діють понад 200 наукових установ.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...