Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко пророкують значні втрати на перевиборах

Четвер, 11 вересня 2008, 12:21

Політична криза в Україні має два реальних шляхи розв'язання: створення коаліції Партії регіонів з БЮТ або позачергові вибори парламенту, вважають у Комітеті виборців України.

У першому випадку, коаліція ПР-БЮТ буде розцінена багатьма виборцями як ревізія результатів виборів та спотворення волевиявлення 2007 року, йдеться у заяві КВУ.

БЮТ неминуче понесе значні кадрові та електоральні втрати в західних та центральних областях. Відтак КВУ прогнозує велику ймовірність проведення позачергових виборів ВР і вважає, що це буде більш чесним та справедливим виходом із теперішньої ситуації.

КВУ вважає, що всі можливі суперечності можливо розв'язати в рамках діючої Конституції із застосуванням чинних правових механізмів.

Також комітет закликає політичні сили відмовитися від використання силових методів, втягування правоохоронних органів у політичну боротьбу, утриматися від провокацій, персональних образ, спроб узурпації влади, організації процедури імпічменту чи прямого президентського правління.

У випадку прийняття рішення про дострокові вибори потрібно негайно вирішити кілька серйозних організаційних проблем через зміни до виборчого законодавства, формування якісних списків виборців, переформатування складу ЦВК.

КВУ наголошує, що провести одночасно парламентські та президентські вибори практично неможливо через суперечності у відповідних законах.

Проблемними питаннями стануть принципи формування виборчих комісій, відокремлення виборчої агітації по кожному з видів виборів, можливість кандидату в президенти очолити виборчий список партії тощо.

У випадку прийняття політичного рішення про проведення одночасних позачергових парламентських і президентських виборів необхідно в стислі терміни прийняти окремий закон про особливості їх проведення.

А це, свою чергу, приведе до появи нових проблем і ризику помилок аж до зриву виборів. Всі ці питання можна зняти лише шляхом прийняття Виборчого кодексу, на необхідності якого давно наполягає КВУ.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування