Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Південна Осетія зібралася в Росію

Четвер, 11 вересня 2008, 12:40

Південна Осетія має намір об'єднатися з Північною Осетією і увійти до складу Росії, заявив президент республіки Едуард Кокойти.

"Так, безумовно, ми увійдемо до складу Росії і не збираємося робити якусь незалежну Осетію, тому що історично так склалося, наші предки зробили цей вибір", - сказав Кокойти в ході зустрічі з членами Міжнародного дискусійного клуба "Валдай" у четвер у Сочі.

Він підкреслив, що об'єднання з Північною Осетією означає "відновлення історичної справедливості, тому що осетинський народ був розділений проти своєї волі".

"Для лідерів Північної і Південної Осетії матиме велике значення об'єднання двох народів. Проблема нашого розділеного народу - скоріше гуманітарна, а не політична", - сказав він.

Як зазначив Кокойти, західні експерти пропонували Південній Осетії умовити Північну Осетію вийти зі складу Росії.

"Нам пропонували у свій час, особливо західні експерти і політологи, щоб ми умовили Північну Осетію вийти зі складу Росії. Нам обіцяли навіть визнання раніше, ніж Косова, якщо ми переконаємо Північну Осетію вийти зі складу Росії", - повідомив Кокойти.

Говорячи про прагнення Південної Осетії об'єднатися з Північною Осетією і ввійти до складу Росії, президент зазначив, що республіці це необхідно, "щоб зберегтися як народу, зберегти свою культуру, свою мову, свою історію".

"Треба знати традиції народів Кавказу - ми залишаємося вірними клятві, що дали наші предки в 1774 році, коли єдина Осетія увійшла до складу Росії", - підкреслив він.

Президент республіки відзначив, що немає жодного документа, що свідчив би про добровільний вихід Південної Осетії зі складу Росії.

У цьому зв'язку він нагадав, що Південна Осетія давно збиралася подати позов до Конституційного суду Росії, "щоб довести свою правоту в цьому питанні".

У той же час президент Абхазії Сергій Багапш заявив, що республіка має намір подати заявку на приєднання до Союзної держави Росії і Білорусії, а також не виключає для себе можливості приєднання до СНД і ОДКБ.

"Після підписання необхідних угод і документів ми робитимемо заявку на участь у Союзній державі. Якщо буде розширення СНД, то готові брати участь і там, і в ОДКБ теж", - заявив Багапш на зустрічі з членами Міжнародного дискусійного клубу "Валдай" у Сочі в четвер.

При цьому Багапш підкреслив, що, природньо, питання про членство Абхазії в СНД і ОДКБ будуть вирішувати ті держави, що входять у ці організації. "Це будуть вирішувати ті, хто там зараз знаходиться", - сказав він.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування