Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Комуністи висунули соціалістам умови "блокування". А поки – рано

Четвер, 11 вересня 2008, 14:18

Комуністична партія вважає передчасним об'єднання із Соціалістичною партією в так званий "Лівий блок".

На сайті Компартії в середу був оприлюднений лист лідера комуністів Петра Симоненка, адресований голові Соцпартії Олександру Морозу у відповідь на його пропозицію про створення "Лівого блоку", до якого увійшли б КПУ та СПУ.

Як відомо, соціалісти направили комуністам відповідний лист ще в липні.

"У підходах соціалістів і комуністів є схожі моменти. Це ставлення до спроб кинути землю в товарно-грошовий обіг, до НАТО, до стратегічного партнерства з Росією, а також переконаність у необхідності завершення політичної реформи", - розповів про зміст документа "Комерсанту-Україна" секретар політради СПУ Ярослав Мендусь.

Як сказано у відповідному зверненні комуністів, "сьогодні ми можемо зробити тільки попередні пропозиції по вашому листу". Суть цих пропозицій зводиться до переліку умов, погодившись на які соціалісти можуть розраховувати на союз із комуністами, пише газета.

Так, КПУ пропонує СПУ вступити в антинатовський "Лівий фронт". Комуністи наполягають на "виробленні спільної політичної платформи" блоку. На думку Симоненка, принциповим є включення в неї пунктів про осуд купівлі-продажу землі, "помаранчевої революції", визнання голодомору 1932-1933 років геноцидом, реабілітації ОУН-УПА та створення в Україні єдиної помісної церкви.

Комуністи також вимагають підтримки входження України в єдиний економічний простір і надання російській мові статусу державного.

Мендусь, довідавшись про відповідь комуністів, заявив виданню, що "задоволений самим фактом його появи". Що ж до умов, висунутих комуністами, то в СПУ вважають, що "Лівий блок" можна створити і без єдиної позиції з усіх перерахованих Симоненком питаннях, тому що пропонується "об'єднати дві партії в одному блоці, а не створити одну політична силу".

Програмні тези СПУ розходяться з принципами комуністів у питанні надання російській мові статусу другої державної й оцінки "помаранчевої революції".

"Ми підтримували під час "помаранчевої революції" персонально Віктора Ющенка як інструмент для демонтажу режиму Кучми", - сказав Мендусь.

Крім ідеологічних розбіжностей, комуністів не влаштовує запропонований соціалістами принцип розподілу депутатських мандатів між учасниками блоку на наступних парламентських виборах: За інформацією газети, соціалісти запропонували розподілити місця в списку відповідно до того рівня підтримки виборців, який кожна з партій отримала на виборах 2007 року (СПУ - 2,86%, КПУ - 5,39% голосів).

Утім, інший високопоставлений представник СПУ вважає, що об'єднатися КПУ і СПУ "заважає відсутність серйозної загрози для КПУ опинитися поза парламентом". "Але думаю, що реальна загроза протверезить багато голів", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування