Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Яценюк думає, що в Тимошенко і Януковича буде смішна історія

П'ятниця, 12 вересня 2008, 15:45

Глава Верховної Ради Арсеній Яценюк не вірить у можливість довгого існування коаліції БЮТ і ПР.

Таку думку він висловив в інтерв'ю щотижневикові "Профіль".

"У мене кілька прогнозів. Перший – ідеалістичний. Це стара нова коаліція. Але якщо цей варіант і можливий – то не під старою коаліційною угодою. У будь-якому випадку його треба переписувати", - відзначив спікер.

"Чинна угода – це зібрання творів про все і ні про що. Єдиним зрозумілим документом був додаток – розподіл посад і список законів. Все решта – це декларації", - підкреслив він.

Другий варіант, на думку Яценюка, це коаліція БЮТ, НУ-НС із кимсь.

Правда в глави парламенту є сумніви щодо ефективності і такої тріади. "Я вже говорив, тут вдвох ужитися не могли, а втрьох – тим більше", - відзначив він.

Також у Яценюка є сумніви і щодо ефективності коаліції БЮТ і ПР.

"Я вам більше скажу – я взагалі не знаю, навіщо вони це роблять. Я не знаю, хто їм це нарадив", - сказав він.

"Уявіть собі, що в коаліції БЮТ і ПР посада прем'єра за БЮТ, а спікер – за ПР. Пояснюю: фракція, що має більшість, зобов'язана мати прем'єра. По-іншому не складаються карти – так не буває. 180 у "регіонів" і 150 у Тимошенко. І виходить смішна історія – Янукович стає номером два, а я в це ніколи не повірю", - відзначив Яценюк.

У той же час таку коаліцію він назвав "авторитарною демократією".

"Те, за що ми боролися 17 років, буде під загрозою. Адже зговорилися дві особистості. Можна зговоритися, але тільки іншим способом: йдете на дострокові вибори, змінюєте програми партій, йдете під новими гаслами, під новою ідеологією", - підкреслив він.

Яценюк також вважає, що конституційна реформа затівається тільки для того, щоб "вирішити проблему виборів 2010-го".

"Кожний боїться піти на вибори. Ні в кого немає гарантій, що їх кандидат виграє. Тому ухвалюється просте рішення – змінити Конституцію... Щоб втратився інтерес до посади президента", - сказав він.

"Нашим політичним лідерам практично все одно, яке саме крісло. Головне – повноваження. Вони готові до того, щоб була не президентська, а парламентська республіка. Пряме голосування за будь-яку конкретну особистість несе для них серйозні ризики. І набагато легше піти на парламентські вибори, одержати певну кількість голосів, потім добрати когось у коаліцію і повернутися в прем'єрське крісло", - вважає Яценюк.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування