Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Вісім років справи Гонгадзе: замовників і організаторів досі не знайдено

Вівторок, 16 вересня 2008, 08:28

У вівторок в Україні згадуватимуть загиблого журналіста Георгія Гонгадзе.

Нині виповнюється вісім років від дня його зникнення. Замовники і організатори убивства досі не покарані.

Вечір пам’яті Георгія Гонгадзе відбудеться і у Львові – акцію організовують журналісти та громадські діячі.

Утім, матері загиблого журналіста Лесі Гонгадзе там не буде. В інтерв’ю "Німецькій хвилі" вона повідомила, що проти заходів вшанування пам’яті її сина.

За задумом організаторів, учасники вечора пам’яті повинні пройти пішою ходою зі свічкою в руці центральною площею міста до дерева Георгія Гонгадзе. Організатори попереджають: жодних політичних виступів, промов та символіки.

Однак, Леся Гонгадзе закликає не спекулювати іменем її сина, і проводити вечір пам’яті всіх загиблих журналістів. "Я не бачила свого сина мертвим, я не можу йти на цей мітинг, де зі свічками поминають мого сина. Те що я бачила не належить синові. Свідоцтва про смерть немає, нічого немає", - вкотре повторила Леся Гонгадзе.

Втім, найбільше матір журналіста обурює звання Героя України посмертно, яке Гії дав президент Віктор Ющенко у 2005 році.

"Я казала президенту, не потрібно цього робити. Якщо ви це зробите, я буду судитися проти держави Україна. Він героїчного нічого не зробив, він виконував свій професійний обов’язок. В мене немає документа, що він нагороджений посмертно, я б вже подала до Європейського суду, за те, що не похована особа, не встановлено де мій син, а роблять його героєм. Це принижує Україну", - зауважила Леся Гонгадзе.

Як відомо, напередодні адвокат дружини журналіста Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко заявила, що Генпрокуратура лише імітує слідство у справі Гонгадзе.

За словами Теличенко, слідча група Генпрокуратури зараз працює за двома напрямками – безрезультатно співпрацює з колишнім майором Миколою Мельниченком, та "розводить руками від того, що Пукач не знайдений".

Також Теличенко хвилює постійна зміна слідчих, які ведуть справу Гонгадзе. "У мене виникли серйозні підозри щодо професійних якостей слідчої групи. Якщо той, хто допитує, не чітко орієнтується яка різниця між партією та фракцією, і взагалі хто з ким був у 2000 році і перед тим, - то я сумніваюсь, що такі люди можуть знайти щось, що стосується політичного аспекту справи, замовників і організаторів", - каже адвокат.

На думку Теличенко, чиновники всіх рівнів мають усвідомити, що за саботування слідства рано чи пізно треба буде відповідати.

За всі роки розслідування справи про зникнення Георгія Гонгадзе, окрім рішення Апеляційного суду стосовно виконавців вбивства, у справі так і не було ніяких зрушень, каже у свою чергу представниця Інституту масової інформації Вікторія Сюмар. "Вже восьмий рік ми нічого не знаємо про організаторів, також слідство нам нічого не каже про замовників цього злочину", - наголошує вона.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування