БЮТ і Регіони хочуть кримінально карати за незаконний розпуск Ради

Вівторок, 16 вересня 2008, 10:07

БЮТ і Партія регіонів пропонують увести кримінальну відповідальність за незаконний розпуск Верховної Ради.

Відповідний законопроект зареєстрували в понеділок у парламенті депутати від Партії регіонів Олександр Лавринович і від БЮТ - Андрій Портнов і Святослав Олійник, пише "Комерсант-Україна".

На офіційному сайті парламенту документ оприлюднений не був, але газеті удалося ознайомитися з його текстом.

Документ, зокрема, передбачає проведення "додаткових заходів щодо забезпечення виконання Конституції".

Законопроект передбачає внесення змін у три статті Кримінального кодексу, які стосуються кризових ситуацій. Головна ініціатива – доповнення до ст. 109 КК, яка встановлює відповідальність за "вчинення дій, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу чи узурпацію державної влади".

Автори законопроекту пропонують увести кримінальну відповідальність для президента за незаконний розпуск парламенту: "Узурпація державної влади шляхом дострокового припинення повноважень Верховної Ради способом, що суперечить Конституції, карається позбавленням волі на термін від 7 до 12 років".

Як пояснив газеті Лавринович, "у ст. 5 Конституції записано: "ніхто не може узурпувати державну владу". От саме на те, щоб ця норма отримала свій розвиток у законодавстві, і спрямований цей законопроект".

Заступник голови секретаріату президента Ігор Пукшин, довідавшись про зміст законопроекту, розсміявся. "З погляду здорового глузду це абсурд! Аналогічно можна передбачити кримінальну відповідальність за ухвалення депутатами неконституційних законів", - сказав він.

За словами Пукшина, у цій законодавчій ініціативі відсутній "об'єктивний бік складу злочину". "При достроковому припиненні повноважень Верховної Ради узурпації влади немає, оскільки особа, яка ухвалила таке рішення (президент), не бере на себе додаткові повноваження", - підкреслив представник СП.

Представники БЮТ і ПР пропонують також внести зміни в ст. 340 КК, яка визначає відповідальність за "незаконне перешкоджання організації чи проведенню мітингів і демонстрацій".

На думку авторів законопроекту, адекватним покаранням за здійснення таких дій співробітниками правоохоронних органів, військовослужбовцями ЗС, СБУ, внутрішніх військ МВС чи Управління держохорони має бути позбавлення їх волі терміном від 3-х до 6-ти років; за відповідний наказ чи розпорядження – від 5-ти до 10-ти років. Якщо ж у результаті дій співробітників правоохоронних органів або військових загинуть люди, суд зможе призначати винним довічне ув’язнення.

Ще одна зміна, запропонована депутатами, стосується ст. 341 КК ("захоплення державних чи громадських будівель чи споруд"). Законопроектом уводиться кримінальна відповідальність і покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 2-х до 5-ти років за "створення штучних перешкод використанню державними діячами будівель чи споруд, які забезпечують роботу органів державної влади".

Як пояснив Олійник, така міра покарання встановлена для того, щоб у співробітників УДО й інших воєнізованих підрозділів "не виникло бажання не пустити депутата Верховної Ради чи міністра Кабінету міністрів чи, наприклад, президента, у його секретаріат". "Усі три зміни спрямовані на недопущення узурпації влади з боку одного з її інститутів – президента", - заявив Олійник.

Пукшин же вважає, що "на злодії шапка горить: говорять, що хтось хоче щось захопити, а самі тим часом готуються до державного перевороту".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
21:57
Мінфін залучив понад 7 мільярдів від розміщення ОВДП
21:54
Аграрного міністра підозрюють в оборудках із землею на 500 мільйонів. Що загрожує Сольському: деталі справи
21:49
США запровадили нові санкції проти Ірану через кібератаки
21:40
Фонд підтримки енергетики України зібрав близько 410 мільйонів євро – Шмигаль
21:35
Підозра на пів мільярда: чому детективи НАБУ прийшли до аграрного міністра Сольського. Деталі справи
21:31
Лідер республіканців закликав Сенат підтримати пакет із допомогою Україні
21:15
ПриватБанк відстояв право власності на один з найбільших ТЦ у Дніпрі: намагались відсудити ексвласники
21:10
В Україні реорганізують ще два університети
20:57
баскетбол"Київ-Баскет" повторно переграв "Черкаські Мавпи" та став бронзовим призером Суперліги
20:43
Енергорегулятор виявив схему продажу електрики бізнесу за цінами для населення
Усі новини...