У СБУ не знають про заборону українським політикам в'їжджати в Росію

Вівторок, 16 вересня 2008, 12:01

Службі безпеки України невідомо про існування чорних списків, нібито виставлених Росією.

Про це в СБУ заявили газеті "Комерсант-Україна" у понеділок.

"Офіційно ФСБ нам нічого не повідомляла", - сказала газеті прес-секретар СБУ Марина Остапенко.

Реклама:

При цьому вона з ходу відкинула можливість створення подібних списків російських громадян, яким був би заборонений в'їзд в Україну. "Ми практикуємо індивідуальну практику заборони на в'їзд іноземних громадян. Підставою для подібного рішення може слугувати тільки порушення українського законодавства", - заявила Остапенко.

Незважаючи на офіційну заяву про відсутність чорних списків, високопоставлене джерело в СБУ припустило, що Росія дійсно могла скласти список небажаних осіб для в'їзду на територію РФ.

"Так це чи ні, можуть сказати тільки у ФСБ. Міжнародна практика така, що вони не зобов'язані повідомляти нам про те, кого вони пускають, а кого ні. Пояснювати причину такого рішення вони не зобов'язані", - зізналося джерело виданню.

ВІДЕО ДНЯ

Як відомо, у понеділок, 15 вересня, агентство "Інтерфакс" із посиланням на інформовані джерела в Москві повідомило, що низці високопоставлених українських політиків і бізнесменів буде заборонений в'їзд у Росію.

Зокрема, у списку українських політиків, яким може бути відмовлено у в'їзді в Росію, нібито фігурують лідер "НУ-НС" В'ячеслав Кириленко, глава комітету ВР із зовнішньої політики Олег Білорус (БЮТ), член комітету з питань культури і духовності Петро Ющенко ("НУ-НС"), член того ж комітету Володимир Яворівський (БЮТ).

Крім того, проблеми з в'їздом на територію РФ, за інформацією джерела, можуть виникнути в радника голови СБУ з науково-дослідної роботи Володимира В’ятровича, глави Київської облдержадміністрації Віри Ульянченко, глави Харківської облдержадміністрації Арсена Авакова та у голови держкомпанії "Укрспецекспорт" Сергія Бондарчука, а також у деяких неназваних українських бізнесменів.

Коментуючи інформацію про "чорний список", перший заступник голови комітету Держдуми РФ зі справ СНД і зв'язків зі співвітчизниками Костянтин Затулін заявив, що це – "провина українців, які забороняли в'їзд в Україну росіянам".

"Українське керівництво раз по раз вчиняє дурні спроби загострити ситуацію, забуваючи, що будь-яка дія викликає протидію", - заявив Затулін "Комерсанту".

За словами депутата Держдуми РФ, українське керівництво "в силах припинити взаємну практику заборон на в'їзд". "Починати треба зі скасування обмежень для росіян", - додав Затулін.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News