Тимошенко поклала надії на сусідку. А та порадила змінити "деякі речі" вдома

Вівторок, 16 вересня 2008, 12:23

Україна розраховує на підтримку Чехії під час її головування в Європейському Союзі у 2009 році.

Про це заявила прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко під час зустрічі з прем’єр-міністром Чехії Міреком Тополанеком, повідомляє урядовий портал.

Крім того, Тимошенко відзначила, що головування Чехії у Євросоюзі є надзвичайно важливим фактом для України, оскільки Чехія підтримує її європейські прагнення.

"Для нас це великий успіх, бо ми підійшли до підготовки важливих документів, щодо співпраці між Україною і Європейським Союзом – про створення зони вільної торгівлі, а також до підписання Угоди про політичну асоціацію", - заявила прем’єр України.

Тимошенко зазначила, що Україна покладає великі надії на те, що Чехія під час головування у Євросоюзі докладе максимум зусиль, щоб Україна успішно завершила переговори з ЄС і вийшла на підписання необхідних документів.

Окрім того, під час зустрічі з чеським колегою українська прем’єр висловила впевненість, що сьогодні є всі умови для надання нового поштовху двостороннім стосункам між Україною та Чехією

За словами Тимошенко, економічні стосунки України та Чехії мають надзвичайно позитивну динаміку. Зокрема, за її словами, за перше півріччя поточного року товарообіг між двома країнами збільшився на 22%.

Прем’єр-міністр України висловила впевненість у тому, що українська економіка є привабливою для входження чеських інвестицій.

Тимошенко також повідомила, що сьогодні Україна та Чехія мають нагоду підписати важливу угоду про захист інвестицій, яка відповідає вимогам ЄС. Також, за її словами, під час зустрічі планується обговорити спільні проекти в енергетиці.

У свою чергу прем’єр-міністр Чехії Мірек Тополанек зазначив, що Чехія під час головування у ЄС приділятиме велику увагу Україні, оскільки саме у цей період відбуватимуться інтенсивні переговори з питання зони вільної торгівлі.

Водночас він закликав представників українського уряду провести певні зміни з метою прискорення підписання угоди з Євросоюзом.

"Необхідно, щоб ви у себе вдома в Україні змінили деякі речі, інакше нам буде складно переконати країни ЄС, що така угода потрібна і корисна", - сказав він.

Окрім того, Тополанек зазначив, що на сьогодні потенціал двосторонніх економічних стосунків між двома країнами не повністю вичерпаний. За його словами, Чехія зацікавлена у подальшому розвитку стосунків з Україною – зокрема у сфері енергетики, транзиту нафти, а також у питаннях щодо інвестування проектів по Євро-2012.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування