Європі назвали 5 причин впустити Україну в ЄС і НАТО

Вівторок, 16 вересня 2008, 14:57

На сьогодні існує, щонайменше, п'ять причин, чому європейцям слід підтримати євроатлантичне прагнення України.

Про це заявив голова комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції, екс-міністр закордонних справ України Борис Тарасюк, повідомляє прес-служба Народного Руху України, лідером якого є Тарасюк.

"По-перше, тому, що Україна дійсно хоче вступити в НАТО. Україна вже довгі роки є стабільним і надійним партнером НАТО, а курс на членство в Альянсі виник вже давно і є послідовним втіленням зовнішньополітичних пріоритетів нашої держави", - заявив Тарасюк.

Він нагадав, що "ще з перших днів відновлення державної незалежності Україна заявила про свій намір належати до системи європейської безпеки, одним з найважливіших стрижнів якої є євроатлантична складова".

"На сьогодні стратегічний, законодавчо закріплений курс України на вступ до Організації Північноатлантичного договору залишається незмінним пріоритетом зовнішньої політики", - наголосив політик.

Друга причина, за словами Тарасюка, полягає в тому, що, навіть ще не будучи формально членом НАТО, Україна вже є одним з найбільших контрибутів безпеки на європейському континенті, адже Україна – єдина країна - не член Альянсу, яка бере участь у всіх миротворчих і антитерористичних операціях НАТО.

Кажучи про третій чинник, Тарасюк підкреслив надзвичайно важливе геостратегічне розташування України на європейському континенті: "В Україні знаходиться географічний центр Європи, через Україну проходять головні транспортні магістралі".

Він також наголосив на тому, що наша держава володіє високими, часто унікальними технологіями подвійного використання, зокрема, ракетобудування, авіабудування, кораблебудування і виробництва зброї.

"По-п'яте, Україна має могутню, одну з найбільших армій в Європі. Всі ці чинники обумовлюють важливість для Європи подальшої інтеграції України до Альянсу і підтверджують, що Україна повинна стати невід'ємною частиною європейської системи безпеки", - підсумував депутат.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування