Мирослава Гонгадзе готова іти до Європейського суду

Середа, 17 вересня 2008, 08:23

Вдова загиблого журналіста Георгія Гонгадзе Мирослава Гонгадзе має намір відстоювати свої права у Європейському суді з прав людини, домагаючись звітування про прогрес у розслідуванні організаторів та замовників вбивства її чоловіка.

"Згідно резолюції Ради Європи, Україна зобов’язана звітувати що півроку про прогрес у розслідуванні організаторів та замовників вбивства. Зараз, на жаль, вже нове керівництво держави підставляє країну під санкції", - заявила вона "Бі-Бі-Сі".

"Якщо такого прогресу не буде, то я залишаю за собою право подати ще один позов до Європейського суду з прав людини – у зв’язку із зволіканням другої частини розслідування щодо замовників і організаторів злочину", - наголосила Мирослава Гонгадзе.

Як відомо, 16 вересня в Україні вшановували пам’ять Георгія Гонгадзе. Він зник 8 років тому, однак слідство досі не встановило замовників викрадення і вбивства – були засуджені лише виконавці: три працівників МВС, які визнали свою участь у викраденні та вбивстві журналіста.

Адвокат Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко напередодні заявила, що "сьогодні, фактично, Генеральна прокуратура з одного боку, імітує слідство щодо замовників та організаторів злочину, з іншого боку вся держава , до певної міри, намагається переконати світову спільноту, що виконавців покарано - це вже величезний здобуток".

Доповідач Ради Європи у справі Гонгадзе Сабіне Лойтгойзер Шнаренбергер ще влітку заявила, що українська прокуратура вже 3 роки як затягує з долученням до матеріалів слідства свідчень Миколи Мельниченка.

На це звернули увагу у Лондоні також керівники британської спілки журналістів. Після зустрічі з послом України у Великий Британії Ігорем Харченком Генеральний секретар спілки журналістів висловив своє цілковите незадоволення результатами слідства:

"Я абсолютно незадоволений тим, що нам не дають жодної нової інформації, бо практично нічого не робиться із розслідуванням. Ми чітко заявили, що ми сюди приходимо щороку не на горнятко кави, а для того щоб почути що зроблено з розслідуванням. Ми вимагаємо звернути увагу принаймні на 5 моментів у розслідуванні, які можуть принести прогрес у розкритті злочину. Якщо українська влада і далі буде замовчувати брак розслідування справи, то наступного року ми відновимо голосні протести і розпочнемо публічну кампанію з цього приводу".

"Ми не виключаємо можливість звернення до британського парламенту, адже за 8 років розслідування є низка питань, які досі навіть не розглядалися українським слідством", - додав він.

Посол України у Лондоні запевнив журналістів, що довідається у Генпрокуратурі, що досягнуто у розслідуванні останнім часом, але визнав, що для політиків у Києві не ця справа є пріоритетом в умовах коаліційної кризи: "Я не можу сказати, що у мене є міцне переконання, що за три місяці ми побачимо принаймні світло в кінці цього тунелю. Але у будь-якому разі надія вмирає останньою. Я цілком погоджуюся з вашим зауваженням, що президент України обіцяв ефективне розслідування цієї справи. Я зроблю усе можливе, щоб вас поінформувати про досягнутий прогрес".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування