БЮТ і Регіони хочуть залишитися вдвох?

Середа, 17 вересня 2008, 10:27

БЮТ і Партія регіонів пропонують парламенту ухвалити зміни у виборче законодавство, що передбачає проведення виборів у Верховну Раду на пропорційній основі в два тури, причому переможець другого туру отримує більшість у парламенті.

Про це говориться в зареєстрованому в парламенті законопроекті про внесення змін у закон "Про вибори народних депутатів", внесеному депутатом БЮТ Андрієм Портновим і першим віце-спікером, депутатом ПР Олександром Лавриновичем.

Законопроект передбачає також зберегти право на участь у виборах не тільки партій, але і блоків, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Законопроектом передбачається проведення двох турів у процесі виборів депутатів. При цьому перший тур виборів у ВР повинний проходити на пропорційній основі. У розподілі мандатів депутатів беруть участь партії (блоки), виборчі списки яких за результатами голосування набрали не менше 3% голосів виборців. Остаточні результати виборів у парламент визначаються в другому турі, у якому беруть участь дві партії (блоки), які набрали найбільшу кількість голосів виборців за результатами першого туру.

Відповідно до законопроекту, партія, яка перемогла в другому турі, отримує більшість від конституційного складу ВР - 226 депутатських мандатів. Розподіл інших мандатів буде проходити між партією (блоком), що отримала друге місце в другому турі виборів, і іншими обраними партіями (блоками) на пропорційній основі відповідно до результатів першого туру виборів у Верховну Раду.

Крім того, відповідно до законопроекту, другий тур не проводитиметься, якщо за результатами першого туру одна з партій (блоків) отримала кількість голосів, яка дозволяє їй одержати 226 або більше мандатів народних депутатів. У такому випадку розподіл депутатських мандатів буде проходити пропорційно кількості голосів, отриманих партіями (блоками) у першому турі.

Відповідно до законопроекту, вищий орган політичної партії (блоку) має право виключати кандидатів у депутати з виборчого списку відповідної політичної партії (блоку) у будь-який час до затвердження ЦВК рішення про визнання цих кандидатів у депутати обраними народними депутатами.

Рішення вищого органу політичної партії (блоку) про виключення кандидатів у депутати з виборчого списку цієї політичної партії подається до ЦВК. Це є підставою для ухвалення ЦВК рішення про виключення кандидатів у депутати з виборчого списку.

У свою чергу ЦВК має не пізніше, як на десятий день із дня виборів установити результати першого туру голосування, про що складається протокол. Другий тур виборів проводиться в другу неділю після встановлення результатів першого туру.

За словами Портнова, "суть законопроекту полягає в тому, щоб припинити всі коаліційні чвари". "Сприяти цьому зможуть два тури парламентських виборів. Без усяких консультацій і переговорів політична сила, яка посіла перше місце, зможе швидко й оперативно сформувати правлячу коаліцію й уряд", - сказав він газеті "Комерсант-Україна".

У "НУ-НС" не мають наміру підтримувати законопроект про внесення змін у закон про вибори, називаючи його "антидемократичним", і упевнені, що президент його ветує.

У Центвиборчкомі поки не виробили офіційну позицію з даного питання. Однак, за словами заступника голови ЦВК Андрія Магери, внесення таких змін у закон про вибори народних депутатів "не сприятиме розвитку демократії" і вони "можуть дискредитувати саму ідею пропорційної системи".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування