У Мінздоров’я не знайшли "прямого зв'язку" між щепленням і смертю підлітка

Середа, 17 вересня 2008, 13:29

Комісія Міністерства охорони здоров'я заявила, що "прямий причинно-наслідковий зв'язок" між вакцинацією від кору і краснухи і смертю краматорського підлітка Антона Тищенка "не встановлений".

Про це йдеться в заяві спільного засідання колегії Нацради з питань охорони здоров'я населення й оперативного штабу з питань проведення додаткової імунізації проти кору і краснухи Мінздраву.

Зокрема, у заяві зазначається, що тепер остаточна причина смерті дитини не встановлена, пише "Сегодня" з посиланням на УНІАН.

Однак комісія Мінздоров’я на підставі вивчених матеріалів дійшла висновку, що "прямий причинно-наслідковий зв'язок між проведеною 12 травня 2008 року вакцинацією від кору і краснухи Тищенка А.В. і настанням його смерті не встановлений".

Випадок смерті можна трактувати як збіг у часі, зазначається в заяві.

Підтвердженням належної якості вакцини і відсутності прямого причинно-наслідкового зв'язку між впливом вакцини і смертю дитини є також те, що ніяких ускладнень і реакцій у інших дітей, вакцинованих із цього ж 10-дозного флакону, не було, підкреслюється в ній.

Відповідно до висновків комісії, серед розглянутих версій найбільш достовірною причиною смерті дитини був інфекційно-токсичний шок, який міг бути викликаний бактеріальною (у т.ч. менінгококовою) інфекцією.

У той же час комісія відзначила, що медична допомога померлому була надана не в повному обсязі.

При цьому автори заяви зазначають, що остаточну причину смерті дитини неможливо встановити без проведення гістологічного дослідження матеріалів, що знаходяться в розпорядженні Генпрокуратури.

Як відомо, в Україні, починаючи з 26 травня, мала бути проведена масова вакцинація громадян у віці від 16 до 29 років від кору і краснухи.

13 травня старшокласник із Краматорська Антон Тищенко після щеплення від кору і краснухи, зробленого напередодні, помер у реанімації.

Протягом 15 травня в Краматорську зі скаргами на погіршення самопочуття в дитячу міську лікарню звернулися 18 дітей, які були вакциновані від кору і краснухи.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...