Чиновники США радять Україні не захоплюватися виборами

Четвер, 18 вересня 2008, 10:10

Помічник державного секретаря США Девід Креймер вважає, що зараз в Україні не найкращий час для полiтичних баталiй.

Так американський чиновник прокоментував розпад демократичної коаліції в Україні, повідомляє "Голос Америки".

"Я думаю, що це не найкращий час для політичних суперечок, особливо враховуючи те, що відбувається у Грузії, але ми хочемо допомогти українцям повернутись до нормальної роботи", - зазначив Креймер.

"Я думаю, важливий прогрес був зроблений за останні декілька років після помаранчевої революції і ми маємо надію, що цей прогрес буде продовжуватись не зважаючи на усі підйоми і падіння в українському політичному процесі", – додав він.

Щодо перспективи проведення дострокових виборiв Креймер вважає, що їх краще уникнути. Хоча, на думку американського високопосадовця, вибори – i не найгірше, що може статися в країні під час перехідного періоду:

"Одна річ, яку ми можемо сказати про Україну, так це те, що вона має гарний послужний список щодо проведення виборів, які відповідають міжнародним стандартам".

"Але я не переконаний, що Україні варто і далі це доводити, проводячи позачергові вибори, хоча це – вирішувати українським політикам", - додав він.

У свою чергу регіональний директор Міжнародного республіканського інституту Стівен Нікс погоджується, що проводити зараз вибори - не iдеальний варiант.

"Сподіваємося, що помаранчеві сили зможуть подолати протиріччя у своїх позиціях та відновити співробітництво. Це важливо для України з точки зору побудови демократичних інституцій. Вибори мають тенденцію цьому заважати", - сказав Нікс.

Тим часом конгресмен-республіканець Кріс Сміт нагадує, що українським полiтикам зараз також не слiд забувати про нову обстановку, яку створив росiйсько-грузинський конфлiкт:

"Коли ми були у Тбілісі, багато з нас відчули, що можливість Росії застосовувати силу перебуває на підйомі. І це має реальні внутрішньополітичні наслідки як для України, так і для інших сусідніх країн".

"Я сподіваюся, що буде зроблене значне зусилля, аби відновити співробітництво і об'єднатися навколо основних принципів свободи, демократії та незалежності", - додав конгресмен.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування