Утримувати Ющенка і його структури стане ще дорожче

Четвер, 18 вересня 2008, 13:01

Витрати на утримання глави держави у 2009 році збільшаться на третину – відповідно до проекту держбюджету, на президента і структури, які його обслуговують, буде виділено 1,6 млрд. грн.

Як пише "Дело", з таким фінансуванням президент України може обігнати свого російського колегу, на функціонування якого в бюджеті РФ на цей рік передбачено 1,4 млрд. грн. (у рубльовому еквіваленті).

Також український президент залишив далеко позаду Верховну Раду і Кабінет міністрів, бюджет яких у 2009 році запланований на рівні 1,0 і 0,5 млрд. відповідно.

Відповідно до проекту бюджету на наступний рік, утримання президента подорожчає на 31%, парламенту – на 21%, уряду – на 17%.

Не виключено, що великі витрати на главу держави Кабмін збирався використовувати як "щит" від критики секретаріату президента по інших графах бюджету-2009, пише газета.

У той же час у Верховній Раді вже є претензії до "президентських" витрат на наступний рік. Приміром, заступник голови бюджетного комітету парламенту Володимир Макеєнко сумнівається, що депутати схвалять виділення 265 млн. грн. на створення музейного комплексу "Мистецький Арсенал", ініційованого Ющенком.

"Думаю, уріжемо цю графу мільйонів на двісті", - напівжартома спрогнозував Макеєнко. За словами депутата, для виділення таких коштів треба зрозуміти, як були витрачені 150 млн., виділені на "Мистецький Арсенал" цього року.

Деякі витрати президента планується збільшити більш ніж на третину. Наприклад, на візити за кордон: якщо цього року на ці цілі передбачено 20 млн. грн., то наступного планується виділити 42 млн. На 30 млн. запропоновано збільшити фінансування санаторно-курортних установ Держуправління справами (саме через ДУС іде фінансування діяльності президента і його апарату).

У той же час Верховна Рада на свій санаторно-курортний комплекс збирається виділити в 2009 році 68 млн. грн. Цього року заплановані витрати на пансіонати і санаторії парламенту на 8 млн. нижче.

У цілому, витрати на життєдіяльність парламенту планується збільшити майже на 200 млн. грн. З 2005 року кошторис витрат Верховної Ради виріс рівно удвічі.

Як і президенту, нардепам у 2009 році передбачається серйозне збільшення витрат на візити за кордон - з 5,5 до 8 млн. грн. Ще в шість разів (до 6,6 млн. грн) передбачається збільшення витрат на капремонт житлового фонду ВР.

Найменше зростання витрат, у порівнянні з витратами на нардепів і президента, планується в секретаріаті Кабміну – з 428 у 2008 році до 501 млн. грн. у 2009-му.

На стаціонарне медобслуговування депутатів і керівного складу влади на 2009 рік передбачається близько 150 млн. грн. Ще понад 130 млн. – на їх поліклінічно-амбулаторне обслуговування.

Серйозне зростання витрат одержать у 2009 році і силові відомства - багато в чому завдяки грузино-осетинському конфлікту, пише газета.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування