ЮЩЕНКО ВЖЕ НЕ ХОЧЕ РОЗГАНЯТИ РАДУ?

П'ятниця, 19 вересня 2008, 12:05

Президент Віктор Ющенко докладатиме всіх зусиль, щоб парламент продовжував працювати, заявила заступник глави секретаріату президента, представник президента у КС та ЦВК Марина Ставнійчук.

Про це вона сказала, відповідаючи на запитання, чи матиме глава держави право розпустити парламент вже 3 жовтня, оскільки КС визнав неконституційним і припинив чинність тимчасового регламенту Верховної Ради, повідомляє УНІАН.

"Президент робитиме все, щоб Верховна Рада поточного скликання працювала", - заявила Ставнійчук.

Вона підкреслила, що в питанні реалізації свого права по достроковому припиненню повноважень Верховної Ради президент використовуватиме всі політичні, організаційно-правові, конституційні важелі для того, щоб парламент працював і виконував свою законодавчу функцію.

Ставнійчук нагадала, що президент має право, а не обов'язок розпускати парламент на підставах, визначених в Основному Законі.

Вона висловила подив з приводу ухвалення в четвер парламентом в першому читанні законопроекту, яким встановлюється кримінальна відповідальність для президента за розпуск парламенту на непередбачених Конституцією підставах.

"Я вам скажу, що цей закон, як і багато інших, прийнятих Верховною Радою останнім часом, містить цілий ряд ознак неконституційності", - сказала Ставнійчук.

Зокрема, вона нагадала, що відповідно до Конституції розпускати парламент має право виключно президент, а притягувати його до кримінальної відповідальності можна також виключно на підставі положень Конституції (стаття Основного Закону про імпічмент).

"У вчорашньому законопроекті, крім злоби народних депутатів, здається, немає ніякої рації", - сказала Ставнійчук, додавши, що в законі більше політики, ніж права.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...