Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Томенко хоче не "помаранчеву", а "жовто-блакитну" Україну

Понеділок, 22 вересня 2008, 11:05

Віце-спікер Микола Томенко виступає за підписання документу про співпрацю фракцій Верховної Ради до президентської виборчої кампанії.

Про це Томенко сказав в інтерв'ю "Газеті 24", коментуючи питання про можливу коаліцію БЮТ і Партії регіонів.

"Особисто я до цього емоційно не готовий. Вважаю, що найбільш оптимальний варіант – підписати документ (не більше однієї сторінки) про співробітництво фракцій українського парламенту в інтересах України до президентської виборчої кампанії", - сказав він.

"Звичайно, там не повинно бути гострих спірних питань – НАТО, російська мова і т.д. А лише те, що ми можемо зробити для розвитку і процвітання країни", - додав віце-спікер.

Зокрема, за словами Томенка, варто провести конституційні зміни, що чітко розмежують повноваження між гілками влади і "тоді ми спокійно допрацюємо до січня 2010 року".

На питання, чи є в БЮТ прихильники коаліції з Партією регіонів, віце-спікер сказав, що "так, деякі мої колеги підтримують такий підхід".

"Вони вважають, що потрібно відкинути ідеологічні розбіжності, оскільки мова йде про наведення порядку в країні. Ситуація вимагає відповідальності двох найбільших політичних сил", - пояснив він.

Томенко також "відкрив один секрет": "Ми замовили соціологічні дослідження чотирьом авторитетним інститутам. І з'ясувалося, що створення коаліції між Партією регіонів і БЮТ підтримує близько 50% прихильників нашої партії".

"Правда, із застереженням, що це тимчасовий вимушений союз для стабілізації ситуації в країні. А більше 70% готові і далі голосувати за БЮТ у випадку створення такої коаліції", - продовжив віце-спікер.

При цьому він підкреслив: "Поки що фракція БЮТ ніякого рішення з цього приводу не приймала. І усе, що в зв'язку з цим заявляють наші депутати – їхня особиста позиція".

Крім того, Томенко сказав, що сприйняв розпад демократичної коаліції з жалем: "Мені не стільки шкода цієї коаліції з конкретними людьми, скільки традицій, надій, романтичного настрою".

"Це була третя помаранчева коаліція, і, думаю, остання. Але ми повинні винести уроки з цього досвіду. Головний висновок: нам потрібно закінчувати історію з побудовою "помаранчевої" України і будувати Україну "жовто-блакитну", - додав віце-спікер.

Томенко висловив думку, що поновлення демократичної коаліції "практично нереально": "Це утопія", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...