Рудьковського залишили "без квитка"

Понеділок, 22 вересня 2008, 11:53

У Печерському райсуді Києва в п’ятницю продовжився розгляд кримінальної справи у відношенні колишнього міністра транспорту й зв'язку Миколи Рудьковського, звинувачуваного в розтраті державних коштів.

У рамках процесу був допитаний ще один свідок – генконсул України в Санкт-Петербурзі Микола Рудько, який 9 червня і першу половину дня 10 червня 2007 року (у день відльоту обвинувачуваного в Париж) знаходився разом із Рудьковським на Міжнародному економічному форумі в Санкт-Петербурзі, пише "Комерсант-Україна".

Як зазначає газета, Рудько багато в чому підтвердив свідчення іншого свідка – народного депутата Валерія Бондика, згідно з якими Рудьковський не міг полетіти з Санкт-Петербурга в Європу рейсовим літаком.

За словами Рудька, екс-міністр транспорту прибув до Санкт-Петербурга вранці 9 червня. Генконсул зазначив, що спочатку Рудьковський узагалі сумнівався, що встигне в Санкт-Петербург, оскільки в нього ще було намічено "відрядження в Європу".

"Буквально за день до початку заходу (Міжнародного економічного форуму), коли оформлювалися всі документи для української делегації, ми побачили, що матеріали по міністру транспорту не подані", - сказав генконсул і додав, що Рудьковський вилетів до Києва 10 червня, "після промови президента РФ Володимира Путіна, яка закінчилася в обід".

На запитання, чи була обов'язковою присутність українського міністра під час промови Путіна, Рудько сказав: "Відсутність когось зі складу української делегації була б особистою ганьбою для мене і дуже б зашкодила налагодженню економічних відносин між Україною й Росією. Виступ Володимира Путіна був квінтесенцією форуму, там були присутні ще п'ять президентів країн СНД. Піти було б дипломатичним демаршем".

А на запитання, чи звертався до нього Рудьковський із проханням дізнатися про можливість перельоту із Санкт-Петербурга в Київ, Париж чи яке-небудь інше місто регулярним рейсом, генконсул сказав: "Так".

"9 червня Рудьковський і особа, що його супроводжувала, запитали в мене, чи є можливість долетіти до Брюсселя і як консульство може в цьому посприяти. Я дав доручення своєму секретарю, і пізніше вона відповіла, що такої можливості немає", - уточнив Рудько.

На попередньому засіданні, 15 вересня, інший свідок у цій справі Бондик (Партія регіонів) також повідомив, що екс-міністр просив генконсула допомогти придбати авіаквитки з Санкт-Петербурга до Парижа, але дипломат відповів, що "літаків немає".

Наступне засідання в справі Рудьковського, порушеної за ч. 5 ст. 191 КК ("привласнення і розтрата майна в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем"), заплановане на 22 вересня.

У прокуратурі вважають, що екс-міністр змусив підпорядковане Мінтрансу держпідприємство "Служба міжнародних автомобільних перевезень" профінансувати його нібито приватний переліт чартерним рейсом до Парижу вартістю 392,9 тис. грн.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування