Ющенко просить Яценюка вплести те, що обійшла Тимошенко

Вівторок, 23 вересня 2008, 10:28

Президент Віктор Ющенко вважає, що у проекті закону про держбюджет на 2009 рік, внесеного урядом, не приділено належної уваги вирішенню цілої низки важливих питань у соціальній, енергетичній сферах, забезпеченню громадян доступним житлом тощо.

На цьому глава держави наголосив у листі голові Верховної Ради Арсенію Яценюку, повідомляє прес-служба президента.

За словами Ющенка, зокрема, показники держбюджету знову сформовано на занижених макропоказниках економічного і соціального розвитку України, що матиме своїм наслідком продовження практики заниження розмірів соціальних стандартів.

Президент підкреслив, що розрив між встановленим та фактичним розмірами прожиткового мінімуму продовжуватиме зростати і звернув увагу, що урядом проігноровано його ініціативу щодо започаткування з 2009 року програми побудови доступного житла.

В енергетичній сфері залишається невирішеним питання збалансування фінансових потоків НАК "Нафтогаз України".

"З урахуванням необхідності закачування у підземні сховища природного газу для осінньо-зимового опалювального сезону 2008 року такий дефіцит за ціни імпортованого газу у 179,5 доларів США вже склав більше 8 млрд. гривень", - зауважив Ющенко.

"Натомість за невідомої ціни імпортованого газу на наступний рік для НАК "Нафтогаз України" передбачено коштів з державного бюджету в 1,6 рази менше", - наголосив він.

Крім того, окремо Ющенко зауважив, що незважаючи на необхідність приділити особливу увагу таким інвестиційним проектам, як добудова Дністровської гідроакумулюючої електростанції, а також прискорення реалізації проектів із транспортування електроенергії, коштів на зазначені цілі у проекті державного кошторису на наступний рік фактично немає.

Проігноровано і його вимоги щодо здійснення погашення у 2009 році державного боргу України перед Російською Федерацією.

"Наявність цього боргу веде до збереження нерівних умов у взаєминах між нашими державами, внаслідок чого Україна щороку втрачає не менше 7,5 млрд. гривень", - зазначив президент.

Ющенко також вважає, що під загрозою перебуває і здійснення всіх необхідних протипаводкових заходів.

Зокрема, передбачений проектом рівень видатків на ці цілі дасть змогу профінансувати заходи комплексної програми захисту сільських населених пунктів і сільськогосподарських угідь від шкідливої дії вод лише на 52% від потреби.

"Складається враження, що стихійне лихо, то сталося наприкінці липня цього року, так нічого нас і не навчило", - підкреслив президент.

Він просить Верховну Раду врахувати вирішення цих питань під час ухвалення держбюджету-2009.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...