У Генпрокуратурі відхрестилися від "замовних" допитів Тимошенко

Вівторок, 23 вересня 2008, 12:06

Керівник слідчо-оперативної групи Генпрокуратури в справі про отруєння Віктора Ющенка Галина Климович заявляє, що виклики до прокуратури прем'єра Юлії Тимошенко не пов'язані з політичною ситуацією в країні.

"Виклики Жванії і Тимошенко ніяк не пов'язані "з розвалом" коаліції і не мають під собою жодного політичного підґрунтя. Кількаразові виклики прем'єр-міністра пов'язані з великим обсягом питань, які просто неможливо було відпрацювати за один раз", - сказала Климович в інтерв'ю "Темі".

"Підкреслюю: думка про "замовний" характер викликів свідків у цій справі є глибоко помилковою і не відповідає дійсності", - додала слідчий.

За її словами, Тимошенко вперше була допитана 29 травня 2008 року "і наступного разу в призначений час не прийшла".

"Оскільки кількаразові переговори з помічниками Юлії Володимирівни в телефонному режимі позитивного результату не дали, я була змушена відправити їй повістку. Причому повістка була надіслана за два тижні до "розвалу" коаліції, коли ніхто і припустити не міг такого розвитку подій", - розповіла Климович.

"Безумовно, виклик до прокуратури в цьому випадку був використаний як піар-хід, хоча і сама Юлія Володимирівна, і її оточення прекрасно знали, що її допит був плановим і не пов'язаний з політичними рухами в країні", - додала вона.

Коментуючи заяви депутата Давида Жванії, Климович зазначила, що він "відкрито пригрозив "розібратися" з нею, "що, безумовно, заслуговує на увагу, оскільки він далеко не бідна людина і має реальну можливість звести рахунки з набридлим слідчим".

"Керівництво ГПУ ніяк не відреагувало на "випад" Жванії, тому він, звичайно, залишився безкарним. Як і багато в чому іншому... З Жванією "війна" за його явку в прокуратуру ведеться з лютого 2008 року, і слідство дійсно дуже зацікавлене в його свідченнях", - сказала вона.

"Але одна справа - "попіаритися" перед журналістами, роблячи сенсаційні заяви, а інше – повторити те ж саме слідчому, будучи попередженим про кримінальну відповідальність за дачу свідомо неправдивих свідчень. Ми готові вислухати Давида Важаєвича і перевірити кожен його аргумент, але для цього йому потрібно зняти з голови корону і прийти до прокуратури", - додала Климович.

На питання, чи відчуває вона тиск "згори" на слідчу групу в справі про отруєння Ющенка, слідчий відповіла:

"Що стосується нашої слідчої групи, то тиску як такого "зверху" поки нема, та й "збоку" теж, якщо не зважати на спроби "заатестувати" мене Головком Рінатом Кузьміним (заступник генпрокурора), а також на періодичні сплески відверто "замовних" публікацій у пресі - свідчення невдоволення деяких високопоставлених чиновників".

Вона також зазначила, що не відчуває і "особливої підтримки ні з якої сторони".


"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
Усі новини...