Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна тоне у морі корупції. Росія глибше, а от Грузія виплила

Вівторок, 23 вересня 2008, 12:35

Україна посідає 134 місце серед 180 країн світу за рівнем корупції і ситуація в державі продовжує погіршуватися.

Про це свідчать результати щорічного рейтингу оцінки поширення корупції у світі міжнародної антикорупційної організації Transparency International, що оприлюднені у вівторок.

Згідно з рейтингом, цьогорічний індекс України склав 2,5 (за шкалою від нуля до 10, де 0 означає найвищий рівень сприйняття корупції, а 10 – найменший, водночас індекс нижче межі 3,0 є показником "галопуючої" корупції).

Ще минулого року український показник був вищим і складав 2,7, а у 2006 році – 2,8.

Наразі Україна розділяє 134-ту позицію в рейтингу зі 180-ти країн з такими країнами, як Нікарагуа, Пакистан, а також Коморськими островами, які також мають індекс 2,5, в той час як ще минулого року Україна займала 118 місце.

Це ставить Україну в один ряд з країнами, які вважаються в Європі найбільш корумпованими, при цьому країна розцінюється як така, де методи боротьби з корупцією є неефективними, а масштаби корупції зростають.

З колишніх радянських республік нижчий індекс (а отже, вищий рівень корупції, на думку експертів та опитаних респондентів всередині країни та за її межами) мають Казахстан (2,2), Росія (2,1), Таджикистан, Білорусь (індекс 2,0), Азербайджан (1,9), Узбекистан, Туркменістан та Киргизстан (1,8).

Натомість, кращий від українського результат має Молдова та Вірменія (2,9), Болгарія (3,6), Румунія (3,8), Грузія (3,9), Польща, Литва і Туреччина (4,6), Словаччина і Латвія (5,0), Угорщина (5,1), Чехія (5,2).

При цьому цікаво, що Грузія, яка у 2006 році ділила з Україною одне місце в рейтингу (99-те, з показником 2,8), продемонструвала значні успіхи у подоланні корупції і значно підвищила свій рейтинг – до 3,9.

Таким чином вона потрапила в перелік країн, відзначених Transparency International як такі, що значно покращили свої результати протягом останнього року – разом із Албанією, Катаром, Кіпром, Маврикієм, Нігерією, Оманом, Тонго та Туреччиною.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування