Жоден "акцепт третьої сторони" в питанні НАТО не потрібен - Ющенко

Середа, 24 вересня 2008, 08:48

Україна розглядає курс на євроатлантичну та європейську інтеграцію не лише як гарантування захищеності, а і як додаткові можливості збільшити власний внесок у світову безпеку і стабільність.

Про це президент Віктор Ющенко заявив під час зустрічі з представниками Атлантичної Ради в Нью-Йорку, повідомляє прес-служба президента.

Ющенко висловив переконання, що для України немає альтернативи шляху інтеграції до європейських та євроатлантичних структур. Він переконаний, що це взаємовигідний процес, у якому Україна не повинна сприйматися як прохач або отримувач.

Ющенко нагадав, що Україна - єдина країна - не член НАТО, яка бере участь у всіх миротворчих місіях Альянсу. Він відзначив низку практичних проектів, які наша країна реалізує в контексті прикладної інтеграції до європейської спільноти.

Звертаючись до аудиторії, президент України запевнив, що українська сторона високо цінує чітку налаштованість США щодо підтримки України на її інтеграційному шляху.

Говорячи про перспективи приєднання до ПДЧ, глава держави висловив сподівання, що це буде вирішуватися "в колі наших друзів з Північноатлантичного договору і жодний акцепт третьої сторони для цього не потрібний".

Ющенко висловив переконання, що в контексті кавказьких подій європейські структури НАТО "повинні розширити на схід територію безпеки". Він додав, що Україна могла би взяти у цьому процесі активну участь.

Щодо українсько-російських відносин, Ющенко заявив, що є прихильником розбудови добросусідських взаємин, оскільки це відповідає як політичним, так і економічним національним інтересам нашої держави.

"Але предметом торгу не можуть бути національні цінності, особливо безпека", - наголосив Ющенко.

Коментуючи ситуацію в українській політиці, президент запевнив, що Україна "блискуче справиться" з цим викликом через демократичні механізми і процедури.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування