Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко передбачає непростий діалог навколо НАТО

Середа, 24 вересня 2008, 10:47

Президент Віктор Ющенко вважає, що українська нація потребує "непростого діалогу" щодо приєднання України до НАТО, однак ця дорога буде пройдена.

Про це Ющенко заявив під час зустрічі з представниками української громади США в рамках свого візиту до Штатів, повідомляє прес-служба президента.

"Модель колективної безпеки на сьогодні є найсерйознішим, найефективнішим механізмом, який може забезпечити територіальну цілісність України, її суверенітет та непорушність кордонів", - наголосив президент.

Він додав, що цей висновок лише підтвердили останні події у Грузії.

Ющенко окремо наголосив, що міжнародна спільнота в сучасному світі має приділяти пильну увагу так званим "замороженим" конфліктам, "щоб вони не перетворилися на гарячі".

Конфлікт у Грузії, зазначив Ющенко, "показав низку проблем, на які повинна реагувати, в тому числі, українська влада".

Говорячи про європейську інтеграцію України, президент назвав значним здобутком на цьому шляху домовленість щодо укладення з Євросоюзом угоди про асоціацію.

"Ми за три роки пройшли більше на шляху до європейської та євроатлантичної інтеграції, ніж за попередні 15 років", - сказав Ющенко.

При цьому він ще раз підтвердив незмінність європейського та євроатлантичного курсу України.

Раніше, під час зустрічі з керівниками Єврейських організацій США, Ющенко висловив переконання, що Україна повністю виконала всі умови, необхідні для надання їй Плану дій щодо членства в НАТО у грудні поточного року.

Ющенко підкреслив, що на сьогодні Україна виконала своє "домашнє завдання" з приєднання до ПДЧ в НАТО. "Я не знаю, що ще потрібно зробити країні, щоб це питання було знято", - підкреслив він.

Президент наголосив, що Україна в повному обсязі виконує щорічні плани співпраці з Альянсом.

Ющенко визнав, що, дійсно, сьогодні в українському суспільстві йде дискусія щодо інтеграції України до Альянсу. Але він підкреслив, що зараз розглядається не питання приєднання до НАТО, а приєднання до ПДЧ. Президент підтвердив, що під час ухвалення остаточного рішення щодо приєднання України до НАТО буде проведено всеукраїнський референдум.

При цьому він вважає, що з кожним місяцем прихильників інтеграції стає в Україні все більше, опонентів меншає. Ющенко також підкреслив, що ПДЧ в Україні розглядають як проміжний етап – "і з цієї висоти нам легше переконувати людей".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування