Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

БЮТ не хоче підпускати "Регіони" до труби і податків?

Середа, 24 вересня 2008, 11:10

У середу, 24 вересня, мають стати відомі підсумки першого раунду переговорів між Партією Регіонів і Блоком Тимошенко про створення коаліції.

Як пише "Сегодня", БЮТ усе ж таки вирішив піти на них, побоюючись іншої можливої коаліції – ПР і "НУ-НС".

Ще в понеділок "регіонал" Олександр Єфремов заявив: створені переговорні групи в усіх напрямках. І вже з ранку вівторка кілька джерел з різних фракцій підтвердили: переговори ПР із "НУ-НС" (точніше, із главою секретаріату президента Віктором Балогою) відновилися.

Правда, головний переговірник із нашоукраїнцями Борис Колесников цей факт заперечує. "Ми послали факс "НУ-НС" із пропозицією почати переговори, і все", - сказав він газеті.

У 11.45 у вівторок БЮТ зібрався на засідання фракції, а після глава фракції Іван Кириленко з трибуни ВР заявив, що БЮТ готовий врятувати країну від виборів будь-яким форматом коаліції. Відтак, на вечір вівторка призначили переговори з ПР, говориться в статті.

За інформацією видання, головним каменем спотикання є економічний блок уряду, який БЮТ хоче залишити за собою.

Частка ПР у варіанті, запропонованому лідером БЮТ, прем'єром Юлією Тимошенко, до вівторка нібито виглядав так: спікер (Віктор Янукович), керівництво основними комітетами ВР (насамперед, бюджетним), перший віце-прем'єр (попередньо – Андрій Клюєв), один із двох віце-прем'єрів і всі міністерства, якими керували нашоукраїнці – тобто Мінкульт, Міносвіти, Мін здоров’я і інша "гуманітарка".

"З одного боку, це дає можливість регіоналам частково виконати свої передвиборчі обіцянки, зупинивши українізацію (навіть без змін у конституції і законах). Але ж на іншій чаші ваг – економіка", - пише газета.

У ПР називають економічний блок уряду, яким нині верховодять бютівці, "украй слабким" і готові частину турбот взяти на свої плечі, поділивши з БЮТ Мінекономіки, Мінпромполітики, ПЕК разом із "Нафтогазом України", податкову і митницю. Але поділятися цим "добром" Тимошенко дуже не хочеться, говориться в статті.

Важко і з геополітикою. "Регіони" хотіли б, щоб нова коаліція насамперед відкликала заявку України на надання Плану дій із членства в НАТО (ПДЧ), Тимошенко ж поки не хоче настільки радикально рвати відносини з США. БЮТ також не готовий уводити російську як другу державну мову. Правда, згоден на припинення українізації південно-сходу, пише "Сегодня".

Нарешті, зазначає газета, як і раніше не ясне фундаментальне для ПР питання – що буде з Януковичем. Багато хто з регіоналів побоюються, що на посаді спікера він розгубить весь рейтинг, який перейде до Тимошенко.

Депутат-"регіонал" Борис Колесников не бачить жодних шансів у коаліції ПР і БЮТ, оскільки вона вигідна для Партії регіонів тільки в одному випадку, якщо прем'єром стане Янукович. Але ця вимога для БЮТ неприйнятна.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування