Росія придумала, що може запропонувати Україні, щоб флот лишився в Севастополі

Четвер, 25 вересня 2008, 08:26

Москва може запропонувати Києву взаємодію в галузі суднобудування, зокрема участь українських верфей у будівництві авіаносців для ВМФ РФ.

Так 24 вересня керівник комісії Ради Федерації з національної морської політики В`ячеслав Попов прокоментував озвучену напередодні міністром оборони Росії Анатолієм Сердюковим пропозицію щодо розширення співпраці з Україною в обмін на продовження базування Чорноморського флоту в Севастополі після 2017 року.

На думку сенатора і колишнього командувача Північним флотом, Росія має "продуктивне поле" для взаємодії з Україною в галузі суднобудування, повідомляє Лента.ru з посиланням на РІА "Новости".

Зокрема, за згодою сторін можуть бути відновлені виробничі потужності верфі в Миколаєві, де за Радянського Союзу будувалися авіаносні крейсери.

Водночас, зазначається, що роботи зі створення доку для надводних кораблів водотоннажністю понад 100 тисяч тонн ведуться в Сєвєродвінську.

Отже співпраця з українськими підприємствами, вочевидь, не вийде за межі постачань окремих вузлів і агрегатів, говориться в повідомленні.

Проектування російських авіаносців ведеться з 2005 року, а початок їх будівництва намічений на 2010 рік. Відповідно до планів ВМФ РФ протягом найближчих двадцяти-тридцяти років будуть сформовані п`ять-шість авіаносних ударних груп.

* * *

У четвер, 25 вересня, відбудуться чергові україно-російські консультації з питань функціонування Чорноморського флоту Російської Федерації і його тимчасового перебування на території України.

Про це повідомляє "Інтерфакс" із посиланням на  прес-службу Міністерства закордонних справ України.

Під час консультацій українська сторона має намір довести позицію України про дії ЧФ РФ під час кризових ситуацій.

Планується також привернути увагу російської сторони до необхідності відповідного виконання указів президента України.

Російській стороні ще раз буде пояснено, що за межами місць тимчасової дислокації (на вулицях населених пунктів України, громадських місцях і т.д.) ЧФ РФ має дотримуватися винятково чинного законодавства України.

 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування