У Британії говорять про "кінець помаранчевої революції"

Четвер, 25 вересня 2008, 09:52

"Останні розбиті залишки" помаранчевої революції, а з ними й уряд України, "поховано", пише шотландське видання Scotsman.

Як повідомляє Радіо "Свобода", провідний шотландський щоденник Scotsman ретельно аналізує внутрішнє становище в Україні, яке називає "кінцем помаранчевої революції".

У матеріалі видання ідеться про те, що кризові події в Україні, без сумніву не залишаються поза увагою Кремля.

"Воскреслий російський ведмідь, що нині накладає манікюр на свої недавно нагострені пазурі, без сумніву нині має більш, ніж побіжний інтерес в Україні. Останні розбиті залишки Помаранчевої революції, а з ними й уряд, поховано – їх змив стрімкий потік жовчної злоби, що линув між президентом і прем’єр-міністром України", - пише газета.

Видання також зазначає, що ознаки ворожнечі були очевидні відразу після їхнього приходу до влади, але недавно становище дійшло до кипіння. Газета згадує, як під час російсько-грузинської війни табір президента назвав прем’єра Юлію Тимошенко державною зрадницею, а прем’єр сказала минулого тижня, що з 2004 року Віктор Ющенко спромігся зруйнувати все: віру, ідеали революції й довіру до президента.

Scotsman вважає, що криза в Україні може мати "значні наслідки не лише для українців, але й для Сходу і Заходу".

Часопис зазначає, що стосунки з Росією, які вже були не дуже добрими, ще більше погіршилися через суперечку щодо доступу російського флоту до українських портів на Чорному морі.

Москва може використати політичну кризу, щоб натиснути на Україну й змусити її зайняти більш поблажливу позицію, вважає видання. Водночас, події можуть позбавити Україну будь-яких шансів знайти бажаний притулок "під крилом Заходу".

Постійна внутрішня боротьба у Києві завдає шкоди моральному й практичному авторитету українських лідерів та зменшує довіру до них в очах Заходу, підсумовує газета.

Водночас, посол України у Британії Ігор Харченко написав статтю до "Guardian", що є відповіддю на неоднозначну публікацію у цій газеті на тему Криму.

Харченко пише, що та стаття справила враження, ніби Україна має відчувати якусь провину за те, що Крим є часткою її території. Він цитує публікацію-першоджерело: "На вулицях Севастополя настрій зухвало проросійський…" - і наводить подану там цитату депутата кримського парламенту: "Це міф, що Україна не є часткою Росії".

Посол визнає, що "ухвалу тодішніх радянських властей 1954 року про перехід Криму… деякі росіяни й українці все ще сприймають як помилку... але історія – це складна річ, і фактом є те, що Кримська автономія є складовою частиною України".

"Беручи до уваги нинішні події на кордонах Росії, виглядає недоречним вам ("Guardian") спекулювати, що організувати заколот у Севастополі було б легко", - заявляє посол.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...