Спрощений візовий режим з ЄС не працює

Четвер, 25 вересня 2008, 11:36

Консульства європейських країн не дотримуються угоди про спрощення візового режиму для громадян України.

Про це свідчать результати моніторингу, проведеного громадськими організаціями за підтримки Фонду "Відродження", повідомляє "Німецька хвиля".

Загалом в Україні дослідженням охопили 11 консульських установ країн ЄС. У Львові – це консульства Польщі та Чехії.

Керівник львівського проекту Ярослав Жукровський констатував: консульства не дотримуються положень угоди, а радше керуються внутрішніми інструкціями.

Від прохачів візи консульства вимагають додаткові документи, які не передбачені угодою. Для прикладу: 20% респондентів повідомили, що змушені були надати у чеське консульство підтвердження про наявність коштів на проживання та транспорт, страхові документи, свідчення родинних зв’язків тощо.

Окрім цього, опитані відзначають наявність черг, збільшення вартості послуг та тривалість процедури.

Третині респондентів доводиться тричі приїздити у чеське консульство.

"Ми зробили висновок, що права і свободи громадян України у Львові, в частині забезпечення права на вільне пересування - погіршилися, і це пов’язано з ускладненням механізму візової процедури", - каже Жукровський, додаючи: схожа ситуація - у всіх областях.

Керівник проекту також наголосив, що пункт угоди про безкоштовне отримання візи окремими категоріями громадян також не дотримується.

20% пільговиків таки платять за візу, бо не знають про своє право, а консульські установи не поспішають про це інформувати.

Є і позитиви: зменшилась кількість відмов та покращилось ставлення працівників консульств до громадян України.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування